Evenimentul Zilei > Social > PREMIERĂ. Radu Jude regizează un nou spectacol de TEATRU: Controversa de la Valladolid I GALERIE FOTO
PREMIERĂ. Radu Jude regizează un nou spectacol de TEATRU: Controversa de la Valladolid I GALERIE FOTO

PREMIERĂ. Radu Jude regizează un nou spectacol de TEATRU: Controversa de la Valladolid I GALERIE FOTO

Sâmbătă, la Teatrul Național Timișoara, Radu Jude va prezenta un nou spectacol de teatru regizat de el, de data aceasta după romanul omonim al lui Jean-Claude Carrière, Controversa de Valladolid. Este vorba de prima dezbatere asupra drepturilor omului consemnată în istorie. Anul trecut, după ce și-a adjudecat premii interesante în cariera sa cinematografică, Jude s-a apucat să regizeze teatru, primul său spectacol fiind montat pe aceeași scenă a Naționalului timișorean.

Astfel, sâmbătă, 4 martie și duminică, 5 martie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național vor avea loc primele două reprezentații ale spectacolului Controversa de la Valladolid de Jean-Claude Carrière, în regia lui Radu Jude. ”Cine decide cine trăiește și cine moare? Cine stabilește superioritatea, inferioritatea sau  dreptul la viață al unui om, al unei etnii, al unui popor? De-a lungul istoriei, oamenii au ales mereu să ucidă și au făcut-o justificându-se cu cele mai pure concepte: binele suprem, evoluția etc. Întunecatul ev mediu al cruciaților, pogromurile, masacrele de la Katyn, Auschwitz, Birkenau, Odessa, Srebrenica, Alep, genocidul din Rwanda, și multe altele desenează în istorie o uriașă hartă a terorii extreme. Astăzi, când discriminarea și rasismul  sunt tehnici de manevrare si atitudini acceptate de o parte tot mai mare a umanității, Teatrul Național din Timișoara propune un spectacol care fotografiază mecanismul acestui fenomen. Textul celebrului autor francez (o adaptare a romanului omonim), repune în discuție subiectul, la fel de acut astăzi ca atunci când s-a petrecut. Teroarea și genocidul au fost și continuă să fie efecte și rezultate cu care umanitatea se confruntă și față de care conștiința este în alertă maximă, pe fondul discursului agresiv, instigator și discriminatoriu. Spectacolul Naționalului timișorean reprezintă întocmai o astfel de reacție”, arată Codruța Popov, consultant artistic al Teatrului Național din Timișoara.

Distribuția spectacolului îi grupează pe actorii: Ion Rizea, Cătălin Ursu și Claudia Ieremia, Alina Ilea, Victor Manovici, Cristina Dumitru și Florin Ruicu. Decorul și costumele sunt semnate de Iuliana Vîlsan, un artist vizual complex, care se exprimă atât prin scenografie, cât și prin pictură, grafică și instalații, iar light designul este creat Marius Panduru, operator şi director de imagine al unora dintre cele mai importante filme româneşti ale ultimilor ani (Aferim!, De ce eu?, Polițist adjectiv etc.), multiplu laureat al premiilor Gopo.

Controversa de la Valladolid reprezintă cea de-a doua colaborare a Teatrului Național cu Radu Jude, după ce în anul 2016 monta pe aceeași scenă primul său spectacol de teatru,  Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman. Regizorul înscrie acest  spectacol în tematica angajantă a filmelor sale de investigare a realității prin artă – Aferim! (2015) sau Inimi cicatrizate (2016).

Biletele se pot achiziționa la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), orar marți-duminică, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com. (Fotografii: Adrian Pîclișan)

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.