X

PREMIERĂ națională în justiție. A fost lansată aplicația ce simplifică procedurile

Autor: GeorgetaPetrovici / Data publicarii: 23-05-2018 12:05

Găsirea unui expert judiciar în timpul unui proces poate fi o căutare anevoioasă, inclusiv prin faptul că părțile nu cad de acoprd asupra lui. În premieră națională, Curtea de Apel Timișoara a găsit o soluție pentru această problemă.

Instituția a implementat, de săptămâna aceasta, o aplicaţie electronică care permite de îndată obţinerea unei liste cu experţi din oricare trei judeţe aflate în circumscripţia curţii de apel (Timiș, Arad, Caraș Severin) şi din oricare specialitate (dintre cele existente în evidenţele birourilor locale de expertize de la nivelul celor trei tribunale). De asemenea, aplicaţia asigură  desemnarea aleatorie a unui expert din lista furnizată, în cazul în care părţile nu convin asupra unui expert din lista generată de program;

”În plus, aplicația realizează de îndată şi automat înştiinţarea biroului local de expertiză cu privire la expertul desemnat, dosarul în care a fost desemnat, termenul de judecată fixat pentru întocmirea lucrării şi onorariul provizoriu stabilit în sarcina părţii. Aplicaţia este utilizabilă la toate instanţele arondate Curţii de Apel Timişoara, respectiv la absolut  toate instanţele de judecată din judeţele Arad, Caraş Severin şi Timiş şi a fost dezvoltată şi testată cu succes, iniţial ca program pilot, la nivelul  Tribunalului Arad. Aceeaşi procedură de desemnare aleatorie este utilizabilă şi în cazul curatorilor şi administratorilor judiciari, în litigiile care presupun prezenţa acestora”, transmit judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara.