Evenimentul Zilei > Actualitate > Premieră mondială. Rusia va testa pe oameni primul spray nazal al vaccinului Sputnik V. Cum se va aplica şi când va fi disponibil
Premieră mondială. Rusia va testa pe oameni primul spray nazal al vaccinului Sputnik V. Cum se va aplica şi când va fi disponibil

Premieră mondială. Rusia va testa pe oameni primul spray nazal al vaccinului Sputnik V. Cum se va aplica şi când va fi disponibil

Un vaccin împotriva coronavirusului COVID-19 sub formă de spray nazal poate deveni disponibil pentru oameni nu mai devreme de toamna anului 2022, a declarat Rinat Maksyutov, directorul general al Centrului Vector din Rospotrebnadzor.
O formă de spray nazal a vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19 va fi testată în rândul voluntarilor adulţi, potrivit unui document de stat publicat marţi, în timp ce în Rusia se fac eforturi de limitare a numărului tot mai mare de infecţii şi decese.
Rusia a dezvoltat şi lansat repede vaccinul Sputnik după declanşarea pandemiei de coronavirus, anul trecut, dar campania de vaccinare a fost lentă, mulţi ruşi invocând neîncrederea faţă de autorităţi şi teama faţă de noile produse medicale.

Sprayul nazal urmează să fie aplicat în două doze într-o clinică din Sankt Petersburg

Cel puţin asta se arată în documentul publicat pe registrul de stat al medicamentelor, care nu a furnizat însă şi calendarul planificat al testelor clinice. De asemenea şi preşedintele Vladimir Putin a declarat marţi că Rusia trebuie să accelereze campania de vaccinare împotriva COVID-19, deoarece ţara a înregistrat cel mai mare număr de morţi într-o singură zi.
973 de cetăţeni ruşi şi-au pierdut viaţa marţi, un nou record de la începutul pandemiei. Autorităţile ruse au declarat în iunie că a fost testat un vaccin cu spray nazal adecvat pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, iar lansarea noului produs era planificată pentru luna septembrie.
Formatul vaccinului sub formă de spray nazal este, de asemenea, investigat astăzi în multe laboratoare din lume, dar mai ales pe animale de laborator. Având în vedere necesitatea cercetării clinice, cred că aceasta este perspectiva viitoarei toamne. A spus Maksyutov, vorbind la societatea rusă „Cunoașterea”.

Vaccinul Sputnik V – sub formă de spray nazal – ar putea fi utilizat şi la copiii mici

„Institutul de cercetare epidemiologică și microbiologică Gamaleya a depus două cereri pentru utilizarea unui vaccin împotriva COVID-19 prin administrare intranazală și administrare combinată intranazală și intramusculară. Pentru prima dată o formă de vaccin împotriva COVID-19 sub forma un spray a fost brevetat, a spus Rospatent.

Pe 12 iunie, șeful centrului, Alexander Gintsburg, a spus că forma intranazală a vaccinului Sputnik V – sub formă de spray nazal – ar putea fi utilizată pentru a preveni COVID-19 la copiii mici.

Mai târziu, Gunzburg a raportat că studiile preclinice ale vaccinului Sputnik V sub formă de spray nazal au fost finalizate, iar problema finanțării acestuia a fost discutată.

În centrul „Vector”, în martie, sa raportat că intenționează să dezvolte o formă intranazală pentru vaccinul lor „EpiVacCorona”. În prezent, toate medicamentele utilizate în Federația Rusă pentru vaccinarea în masă împotriva COVID-19 sunt administrate cu ajutorul a două injecții, în cazul Sputnik Light – o dată, scrie interfax-russia.ru.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: