Evenimentul Zilei > Social > Premieră mondială! Jumătate din populația țării, testată într-o singură zi de coronavirus
Premieră mondială! Jumătate din populația țării, testată într-o singură zi de coronavirus

Premieră mondială! Jumătate din populația țării, testată într-o singură zi de coronavirus

Aproape jumătate din populaţia totală a Slovaciei a fost testată sâmbătă pentru depistarea infectării cu coronavirus, în prima zi a unei ambițioase campanii naţionale cu durata de doar două zile.

Guvernul din Slovacia speră că astfel va contribui la încetinirea ritmului crescut al infectărilor fără să fie nevoie de impunerea unei perioada restrictive de izolare la domiciliu, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Demersul, primul realizat într-o ţară de dimensiuni comparabile, este monitorizat de alte naţiuni aflate în căutarea unor metode de încetinire a transmiterii virusului şi de evitare a împovărării sistemelor sanitare naţionale. Potrivit declaraţiilor făcute duminică de ministrul Apărării, Jaroslav Nad, 2,58 de milioane de slovaci au fost testaţi sâmbătă pentru coronavirus, dintre care 25.850, echivalentul a 1%, au avut rezultate pozitive şi trebuie să intre în carantină.

Acest stat din Uniunea Europeană are o populaţie de 5,5 milioane şi intenţionează să testeze cât de mulţi locuitori posibil, cu excepţia copiilor cu vârsta sub 10 ani. Peste 40.000 de medici şi echipe de asistenţă formate din soldaţi, poliţişti, angajaţi din administraţie şi voluntari au fost prezenţi la cele 5.000 de centre în care se efectuează testele antigen.

Testarea este gratuită şi pe bază de voluntariat, dar guvernul va impune izolarea la domiciliu pentru cei care nu participă, inclusiv interdicţia de a merge la muncă.

Prim-ministrul Igor Matovic a spus că-i pare rău pentru presiunea pe care a pus-o asupra cetăţenilor pentru a participa, dar a argumentat că cerinţa este justificată. „Libertatea trebuie să meargă mână în mână cu responsabilitatea faţă de cei… mai slabi dintre noi, pacienţii de oncologie, vârstnicii, persoane cu alte boli”, a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă.

Slovacia a raportat doar câteva mii de cazuri în primăvară şi vară după ce a impus cu rapiditate restricţii. Dar numărul infecţiilor s-a accentuat însă în ultimele săptămâni, existând temeri că s-ar putea repeta scenariul din Cehia, ţara cu a doua cea mai mare rată de mortalitate cumulată la două săptămâni din Europa.

Demersul a fost criticat de anumiţi experţi care s-au îndoit de eficacitatea acestuia ca măsură singulară sau au susţinut că testele antigen au o precizie mai mică decât testele PCR efectuate în laborator existând posibilitatea multor rezultate fals negative, dar şi multe fals pozitive.

Guvernul preconizează o a doua rundă de testare săptămâna viitoare pentru a depista cazurile ratate în prima etapă sau pe cei care s-au infectat între timp.

Duminică, Slovacia a raportat 2.282 de cazuri noi de COVID-19, depistate prin testări PCR, bilanţul total ajungând la 59.946 de cazuri, fără cei depistaţi în urma campaniei naţionale, şi 219 decese până în prezent.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.