Evenimentul Zilei > Social > Premieră medicală în Republica Moldova. Ce dificultăți au întâmpinat chirurgii la operațiile de mărire a sânilor pentru transexuali
Premieră medicală în Republica Moldova. Ce dificultăți au întâmpinat chirurgii la operațiile de mărire a sânilor pentru transexuali

Premieră medicală în Republica Moldova. Ce dificultăți au întâmpinat chirurgii la operațiile de mărire a sânilor pentru transexuali

Medicii din Republica Moldova au făcut primele implanturi mamare unor pacienți transexuali.

Olesea Sobcenco, un chirurg plastician cu o experienţă de peste 10 ani în domeniu, povestește că tinerii au venit aproximativ o lună în urmă la un examen medical şi i-au spus că îşi doresc implanturi mamare.

Pacienții sunt susținuți de familiile lor

„Am aflat că doresc să-şi mărească sânii pentru un pas spre feminitate. Deci, am ales implanturile şi am făcut programare pentru intervenţie”.

Medicul ne-a povestit că pacienţii se consideră femei și amândoi se află în relaţii de lungă durată cu partenerii lor. După ce și-au pus implanturile mamare, acum intenționează să meargă peste hotare pentru a-și face operaţii de schimbare de sex.

„Sunt susţinuţi de familie, care pentru mine asta era foarte principial, moralitatea totuşi există. Am vrut să înţeleg că nu fac o crimă pentru familia lor, să spunem aşa, mamele lor le-au dorit succes şi lor şi mie”, a declarat Olesea Sobcenco.

Ce dificultăți au întâmpinat medicii?

Doctoriţa povesteşte că această intervenţie a fost o adevărată provocate pentru ea. Cei doi pacienţi şi-au dorit sâni mari, lucru dificil pentru transsexuali din cauza lipsei glandei mamare, care permite camuflarea implantului.

„Sunt nişte dificultăţi ale corpului fiind asta un muşchi pectoral mai dezvoltat sau o piele mai dură, care ne limitează. Au fost de acord, am rămas la ideea de 360 şi 400 pentru al doilea.”

Pacienţii sunt prieteni, iar operaţiile au fost realizate una după alta. Medicul spune că după intervenţie, familiile au venit să-i viziteze

„Da, au venit bărbaţii lor iubiţi, au sunat mamele, au spus să sunt fericite că totul a mers bine, că ei se simt bine. Ei sunt pe cale să fie totalmente femei. Au spus că din copilărie se simt femei, din copilărie au umblat în rochiţe, părul lor este mai lung decât al meu.”

Succesul acestor două operaţii estetice i-a determinat şi pe alţi transexuali să apeleze la serviciile pferite de clinica la care lucrează, chirurgul estetician Olesea Sobcenco.

„Deja sunt programaţi încă doi clienţi. Nişte cunoştinţe de-ale loc care au venit a doua zi împreună cu bărbaţii lor sau după bărbaţii lor.”

Potrivit psihologilor, transexualii recurg la astfel de operaţii pentru a se simţi încrezători cu decizia de a fi altă persoană.

„Mai mult ar fi că vor să fie acceptaţi cu schimbarea pe care şi-au ales-o şi ei undeva la nivel psihologic aşa se simt şi ei, Cred că dacă o să-şi schimbe şi sexul, atunci ei totalmente o să fie schimbaţi şi văzuţi ca de genul feminin în totalitate.”, susține psihologul Svetlana Gorea. Operațiile de mărire a sânilor costă între 3500 şi 4500 de euro, scrie unica.md.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: