Premieră medicală. Cum poți afla gratuit dacă prezinți risc de cancer

Premieră medicală. Cum poți afla gratuit dacă prezinți risc de cancer

Primul program din România destinat depistării precoce a riscului de cancer începe la Timișoara săptămâna aceasta. În prima fază un număr de 100 de persoane care au avut membri ai familiei diagnosticați cu cancer, vor beneficia gratuit de teste genetice. Este vorba de persopane din familii cu venituri reduse, asta penttru că în România se fac, în centre private teste genetice, care nu sunt accesibile decât celor ce dispun de câteva mii de euro pentru a plăti investigația.

Testele le vor face specialiștii de la Oncogen – Centrul de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului, după ce cluburile Lions și Lions Iris au reușit să strângă, în urma unei acțiuni caritabile, 33.000 de lei. Cu acești bani va fi lansat primul program public și gratuit de testare a riscului de cancer din România.

Potrivit cercetătoarei Carmen Bunu Panaitescu, din cadrul centrului Oncogen, se dorește implementarea unui proiect-pilot de depistare a riscului de cancer în familiile în care există această boală. Acest demers este o premieră pentru țara noatră, unde numărul bolnavilor crește alarmant de la an la an. Anul trecut, conform statisticilor oficiale, în România erau 1.000.000 de bolnavi de caner. În ultima decadă aproape 80.000 de noi cazuri de cancer sunt înregistrate anual.

Oncogen este singurul institut din țară unde cercetătorii studiază descoperirea de noi terapii în tratarea teribilei boli. Cu banii primiți de la cluburile Lions, specialiștii de la Timișoara vor putea achiziționa reactivi cu care să testeze, gratuit, riscul de dezvoltare a bolii, la membrii familiilor în care există deja persoane diagnosticate cu această maladie. ”Vrem să arătăm cât de important este să facem acest diagnostic precoce, acest test screening care să arate nu boala, ci riscul de dezvoltare al bolii prin modificările la nivel de gene în familiile cu boală canceroasă. Acestea ar fi premizele pentru un program național de prevenție a cancerului prin teste genetice”, a mai explicat Carmen Bunu Panaitescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, analizele pe care specialiștii de la Oncoigen le vor face gratuit se fac doar la câteva centre private, iar costurile sunt între 3.000 și 4.000 de euro.

Pentru continuarea programului de depistare a riscului de cancer, cercetătorii de aici acceptă donații de la toate persoanele care doresc să contribuie, în contul Asociației Oncogen.