Evenimentul ZileiSocialPremieră la Cluj-Napoca! O tumoră de aproape 13 kg a fost extirpată din corpul unei cățelușe FOTO

Premieră la Cluj-Napoca! O tumoră de aproape 13 kg a fost extirpată din corpul unei cățelușe FOTO

Premieră la Cluj-Napoca! O tumoră de aproape 13 kg a fost extirpată din corpul unei cățelușe FOTO
O intervenție chirurgicală a avut loc în premieră la Universitatea de Științe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, prin intermediul căreia medicii veterinari au salvat o cățelușă care prezenta un diagnostic extrem de grav. Aceasta avea o tumoră care cântărea cât un sfert din masa totală a corpului ei. Evoluția mamiferului în urma operației a fost una foarte bună, potrivit medicilor.

Operație de succes la Clinica de Chirurgie a Facultății de Medicină Veterinară (FMV) din Cluj-Napoca. Reprezentanții USAMV Cluj au transmis că o cățelușă pe nume Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani și cu o greutate de 50 de kilograme, a fost supusă unei intervenții chirurgicale care i-a salvat viața.

Tumoră de aproape 13 kg, înlăturată din corpul unei cățelușe

„Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziţia specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiştii noştri de la Anatomie patologică”, a transmis prof. dr. Florin Beteg, cel care a condus echipa medicală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mamiferul prezenta o tumoră splenică gigantică, așa cum medicii de la Cluj nu au mai văzut până în prezent. Aceasta cântărea o greutate de 12,6 kg, depășind 25% din greutatea pacientei, potrivit cadrelor veterinare de la Clinica de Chirurgie a FMV.

Sursă: Spitalul Clinic de Urgență USAMV/ Facebook

„Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie și Imagistică”, au transmis reprezentanții USAMV Cluj într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a instituției, după ce operația a fost un succes.

Cum se simte cățelușa Daisy. Va rămâne internată

Medicii din echipa care a realizat operația, formată din Prof. dr. Florin Beteg, Asist. univ. dr. Cosmin Mureșan și Drd. Bianca Pop; anestestezie – Conf. dr. Cosmin Peștean și dr. Nicușor Oros, au transmis că intervenția a fost una riscantă.

Hemangiosarcomul este un diagnostic care prezintă o incidenţă între 0,2-5%. Prognosticul este, însă, unul încurajator, Daily simțindu-se foarte bine momentan.

Sursă: Spitalul Clinic de Urgență USAMV/ Facebook

Potrivit informațiilor comunicate de USAMV Cluj, cățelușa va rămâne internată la Spitalul Clinic de Urgență FMV și va beneficia de îngrijiri medicale până la finalul săptămânii curente.


Accesează: