Celebrul om de afaceri, fost patron al publicaţiei „România Liberă” şi al „Astra Asigurări”, continuă să fi e inculpat, în acte, ca urmare a deciziei unui magistrat de la Curtea de Apel Bucureşti, chiar dacă Noul Cod Penal prevede încetarea procesului penal
Premieră în Justiția din România. Curtea de Apel București a decis că miliardarul Dan Adamescu poate fi judecat penal, la opt luni după ce a trecut în neființă, deși legea prevede încetarea procesului penal. Concret, pe 25 septembrie, instanța a respins cererile și excepțiile ridicate de avocați, în cazul lui Dan Grigore Adamescu, și a decis continuarea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii, în dosarul întocmit de procurorii DNA în care fostul miliardar a fost trimis în judecată pentru prejudicierea SC Asigurare Reasigurare Astra SA.
În același dosar au fost trimiși în fața instanței foști șefi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, inclusiv Angela Toncescu. Asta, deși, instanța constată că „măsură preventivă a controlului judiciar pe cauţiune a inculpatului Adamescu Dan Grigore a încetat la dată decesului acestuia, 23.01.2017”.
Pe blogul său, avocatul Ion Tudor descrie circumstanțele legale în care poate înceta procesul penal. Astfel, articolul 16 din Noul Cod de Procedură Pnală se arată, la litera f), că „acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”.
Legea aplicată în cazul lui Patriciu
Într-un caz asemănător, Dinu Patriciu, celebrul miliardar și fost patron al holdingului „Adevărul”, decedat pe 19 august 2014, aceeași instanță, Curtea de Apel București a dispus, pe 10 octombrie 2014, încetarea procesului penal, în baza aceluiași articol. Mai mult, în baza aceleiași reglementări legale, Curtea de Apel Bucureşti a decis că s-a prescris infracţiunea de luare de mită în dosarul privind pe Nicolae Onţanu şi ceilalţi inculpaţi, drept pentru care s-a dispus încetarea procesului penal. Aceeaşi soluţie s-a dispus şi pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită pentru care este cercetată avocata Loredana Radu. Aceasta însă a fost condamnată la pedeapsa de trei ani de închisoare, în modalitatea de suspendarea executării pedepsei, pentru infracţiunea de spălare de bani.
„Moartea inculpatului împiedică continuarea procesului”
Deseori, în motivarea deciziei, instanțele citează o hotărâre dată pe 10 aprilie 2015 de către Judecătoria Tecuci, care a decis încetarea procesului penal, după moartea inculpatului: „Principiul răspunderii penale personale presupune că răspunderea penală revine numai persoanei care a săvârşit ori a participat la săvârşirea unei înfracţiuni ca instigator sau complice. Răspunderea penală nu poate interveni pentru fapta altuia, după cum nu poate fi colectivă, adică pentru fapta unei persoane să răspundă un colectiv, grup (familie, etnie etc.). De aceea, moartea inculpatului împiedică continuarea procesului penal şi are drept consecinţă stingerea răspunderii penale, a sancţiunilor şi consecinţelor ce decurg din aceasta”