Audierea ambasadorului României la Washington în Comisia de politică externă a Senatului reprezintă o premieră. George Maior va fi chestionat de membrii Comisiei în legătură cu declarațiile recente pe care acesta le-a făcut, dar se va analiza și activitatea diplomatului pentru a se vedea dacă acesta nu a tras cumva frâna în relațiile România-Statele Unite.
Audierea, care începe miercuri, la ora 13, este publică și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deși nu este membru al Comisiei, va fi acolo și îi va pune întrebări lui Maior.
„Sigur că este o premieră această ipostază inedită care va avea loc, în care Comisia de politică externă a hotărât să se pună, pentru că, din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, după 1990, unele comisii au făcut de multe ori o activitate superficială, nu şi-au luat în serios rolul de control al Executivului. Şi sigur că ambasadorii ţării noastre în străinatate sunt trimişii Executivului şi atunci sigur că este normal ca Parlamentul să se implice, să-şi exercite acest rol pe care Constituţia i-l dă", a declarat președintele Senatului. Tăriceanu declarase anterior că declarațiile pe care le-a făcut Maior „pot să afecteze în mod serios relaţia, Parteneriatul Strategic între SUA şi România”.
Președintele Senatului a avansat posibilitatea retragerii ambasadorului înainte ca acesta să fie audiat. „Maior face o greșeală care este impardonabilă pentru un ambasador și anume că se implică personal în jocurile politice din America dintre cele două tabere, prezidențială și antiprezidențială, angajând România, pentru că el acolo nu este persoană privată, să fim bine înțeleși. Pentru acest lucru, eu consider că rechemarea lui Maior la București este obligatorie”, a spus Tăriceanu.
Președintele Klaus Iohannis este cel care va da, în cazul în care Comisia decide asta, Decretul de rechemare în țară a ambasadorului.
Potrivit art 91 din Consituție, art. 2, preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
Ministerul cere Comisiei de Politică Externă audierea diplomatului. Comisia face o recomandare pe care o trimite Ministerului de Externe, care o trimite Guvernului. Premierul o transmite președintelui care emite Decretul de Rechemare. Diplomatul se duce la președintele din țara respectivă, își ia scrisorile de acreditare și se întoarce acasă.