Evenimentul Zilei > Justitie > Prejudiciu de 1,26 milioane de lei la Romarm. Curtea de Conturi confirmă contractele dubioase
Prejudiciu de 1,26 milioane de lei la Romarm. Curtea de Conturi confirmă contractele dubioase

Prejudiciu de 1,26 milioane de lei la Romarm. Curtea de Conturi confirmă contractele dubioase

Principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, Compania Naţională ROMARM S.A., o structura tip holding cu capital 100% românesc, sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului si Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, este luat din nou la ochi de către Curtea de Conturi. Între ROMARM și directorul executiv al Asociaţiei Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară - PATROMIL, Viorel Manole, au avut loc afaceri care ridică semne de întrebare.

Curtea de Conturi confirmă prejudiciul adus Romarm. Inspectorii instituției au sesizat Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 în contextul unei subînchirieri a clădirii denumită Pavilionul H (situată în sectorul 6 al Capitalei, pe Bulevardul Timişoara), care aparține ROMARM, la un preț subevaluat, către firma lui Viorel Manole. Sesizarea a fost făcută după ce inspectorii Curţii de Conturi, spre finalul anului 2018, au descoperit un prejudiciu de 1,26 milioane de lei în cazul producătorului român de armament Romarm. 

Context

Anul trecut, ulterior sesizării penale întocmite de Curtea de Conturi, reprezentanţii Romarm au reclamat Poliţiei faptul că a fost prejudiciată în urma acțiunii de subînchiriere a clădirii, arată news.ro. Manole şi firma pe care o administrează au încasat ilegal, timp de șapte ani, peste 300.000 de euro plus TVA. 

Potrivit unui document depus anul trecut de către reprezentanţii Romarm la Poliţie, în completarea unei plângeri făcute în urmă cu aproximativ un an, în 2011, la solicitarea Patromil Suport SRL, a fost diminuată suprafaţa închiriată, fiind redusă în mod corespunzător şi chiria, de la 10.000 de euro fără TVA la 7.000 de euro fără TVA, în baza unui act adiţional la contractul de închiriere, încheiat între Romarm, reprezentat prin directorul general de la acel moment, Vasile Marius Crişan, şi Patromil Suport SRL.

În acelaşi an, la 1 iunie, Patromil Suport SRL a încheiat un contract de subînchiriere cu CERTSIGN SA, pentru tot spaţiul, deşi ştia că acesta fusese diminuat cu 520 de metri pătraţi şi cu două locuri de parcare aferente.    

Astfel, Manole este acuzat că a semnat un contract de subînchiriere cu o terţă parte, fără acordul ROMARM, societatea pe care o administra încasând astfel fără drept şi în mod ilegal în perioada 1 iunie 2011 – 31 august 2018 suma de 303.908,8 euro, la care se adaugă TVA, după cum rezultă din documentul prezentat organelor de cercetare penală, scrie adevarul.ro. 

Curtea de Conturi a notat, cu referire la clădirea subînchiriată și contractul dintre cele două părți că ”s-a constatat nerealizarea de venituri din închirierea de bunuri imobile, în valoare totală de 263 mii euro (fără TVA), din care, pentru venituri în valoare de 155 mii euro (fără TVA), CN Romarm SA nu a întreprins măsuri în vederea recuperării lor”.    

Romarm nu a urmărit reîntregirea patrimoniului cu suprafaţa de 520 mp clădire şi cele două locuri de parcare, la care a renunţat locatarul, prin act adiţional, începând cu 1.02.2011, încasând astfel în mod nejustificat o chirie diminuată, conform raportului Curții de Conturi. 

Curtea de Conturi a confirmat prejudiciile 

În urma unei solicitări înaintate de către Adevărul, Curtea de Conturi a confirmat prejudiciile aduse Romarm în urma contractelor de închiriere încheiate cu Patromil. Potrivit autorităților, inspectorii vor derula noi verificări asupra Romarm în toamna acestui an.

„Conform Programului Curţii de Conturi pe anul 2021 (…) departamentul de specialitate din cadrul instituţiei noastre va efectua o misiune de audit de conformitate la CN Romarm în perioada septembrie – noiembrie 2021”, a precizat Curtea de Conturi.  

Întrebaţi despre prejudiciul produs Romarm de către Patromil, Curtea de Conturi a informat că „din verificările ulterioare efectuate de auditorii publici externi a rezultat faptul că Romarm a formulat acţiune în pretenţii împotriva SC Patromil Suport SRL, aceasta constituind obiectul dosarului 28736/2018 înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti”.   

Ulterior, în luna iunie 2020, Romarm a transmis Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice solicitarea de extindere a cercetărilor privind motivele şi cauzele reale pentru care domnul Viorel Manole, cel care conducea asociația patronală a producătorilor de tehnică militară, a făcut demersuri şi a desfiinţat societatea Patromil Suport SRL în condiţiile în care pe rolul instanţelor judecătoreşti se afla un litigiu pentru recuperarea prejudiciului produs de aceasta, mai precizează Curtea de Conturi.

„În temeiul art. 64 din Legea nr. 94/1992, prin adresa nr. IV/40300/13.04. 2021, Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 pentru aspectele consemnate în Raportul de follow-up nr 3820/16.11.2020, întocmit ca urmare a acţiunii de verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr 14/21.12.2018.  

În Raportul de follow-up nr. 3820/16.11.2020 s-a consemnat faptul că CN Romarm SA nu a recuperat prejudiciul estimat la suma de 263.032 euro aferent nerealizării de venituri din cedarea folosinţei bunurilor (spaţiul în suprafaţă de 520 mp clădire şi teren pentru 2 locuri de parcare)”, se arată în răspunsul instituției către Adevărul. 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: