Predoiu: Parlamentul trebuie să soluţioneze cazurile Ridzi şi Păsat

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, astăzi, despre amânarea în Parlament a dosarelor Monica Iacob-Ridzi şi Dan Păsat, că orice trenare în aceste proceduri ridică semne de întrebare cu privire la voinţa politică de a da curs liber înfăptuirii actului de justiţie.

"MJ nu poate discuta fondul soluţiilor Parlamentului, dar, în acelaşi timp, cred că este datoria noastră să reamintim faptul că orice ezitare, orice amânare, orice trenare în aceste proceduri ridică semne de întrebare cu privire la voinţa politică de a da curs liber înfăptuirii actului de justiţie", a afirmat ministrul.

Cătălin Predoiu a amintit că, în 2008 când a preluat mandatul, una dintre principalele probleme de atunci, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, era întârzierea avizării unor dosare aflate în Parlament, trimise acolo de DNA.

"Eu nu vreau să retrăiesc acele luni când, sistematic, eram întrebat de partenerii europeni de ce dosarele din Parlament nu sunt trimise justiţiei pentru soluţionare", a spus Predoiu.

El a precizat că, în timpul misiunii de evaluare a experţilor europeni care a avut loc în această săptămână la MJ, nu s-a discutat acest subiect.

Predoiu a subliniat că Ministerul Justiţiei nu critică Parlamentul, doar vrea să atragă atenţia. "Este important ca Parlamentul să proceseze cazurile Ridzi şi Păsat pentru a elimina orice suspiciune privind trenarea procedurilor din motive politice", a mai spus acesta.

Predoiu a atras apoi atenţia că recrutările trebuie făcute, pe viitor, şi pe criterii de integritate, nu doar pe criterii de moralitate. "Instanţele au prins curaj. Iar, legat de integrarea în Spaţiul Schengen, vom sprini Ministerul Afacerilor Externe şi ne vom axa, mai ales pe Finlanda şi Olanda, care au ridicat obiecţii", a mai spus ministrul. "Ministerul Justiţiei s-a achitat bine de sarcina elaborării şi adoptării legilor fundamentale ale României, codurile şi legile de punere în aplicare a acestora. (...)Comisia va elabora un nou raport privind situaţia din justiţie în februarie anul viitor", a adăugat Predoiu. În opinia acestuia, eforturile de a combate corupţia prin justiţie nu sunt suficiente. "Trebuie să elaborăm politici, să facem eforturi cu toţii, şi mediul politic, şi administraţia, şi mediul de afaceri", a propus ministrul.  "Până nu se rezolvă toate aceste probleme, Mecanismul de Verificare nu va fi ridicat", a explicat Cătălin Predoiu. Aflaţi aici mai multe despre stadiul dosarelor "Ridzi" şi "Păsat" în Parlament, dar şi despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie şi aderarea la SchengenCitiţi şi: Dosarul "Ridzi" se învecheşte în sertarul lui Buda