Predicții îngrijorătoare ale politicienilor: România riscă să se confrunte cu o nouă criză economică!

Predicții îngrijorătoare ale politicienilor: România riscă să se confrunte cu o nouă criză economică!

Spectrele unei noi crize economice îngrijorează atât opoziția cât și puterea, în condițiile în care experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au avertizat deja că România nu va fi ocolită de tăvălug.

Potrivit specialiștilor, sunt preconizate noi scumpiri, urmate de creșterea Euro și a dobânzilor, în condițiile în care prețurile locuințelor cresc pe zi ce trece. În tot acest timp, România continuă să fie codașa topurilor europene privind trendurile economice pozitive. Cîțu anunță mega-criza!

Contactat de „Evenimentul zilei”, președintele Comisiei economice a Senatului Florin Cîțu (foto) susține că România se îndreaptă rapid spre o „mega-criză” economică, deoarece țara noastră este cu mult mai expusă decât alte state. „Eu am tot atras atenția că sunt semne privind o nouă criză economică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea economică mult lăudată de guvernanți a încetinit pe trimestrul al doilea și e clar că se pregătește de frână, de stagnare. Economia românească nu mai are forță să crească – s-a ajuns la 3,5 pentru anul acesta și este clar că vom avea de-a face cu o scădere pentru anul viitor. O evitare a viitoarei crize economice ar presupune ca Guvernul să devină responsabil în ceea ce privește cheltuirea banilor, dar nu am astfel de așteptări de la coaliția PSDALDE.

Guvernanții ar trebui să se raporteze cu mare, mare atenție la deficit. Situația României este cu atât mai problematică având în vedere contextul internațional turbulent. În realitate, România riscă să ajungă la o mega-criză, fiindcă țara noastră este mult mai expusă decât altele. Când economia internațională are febră, România intră în criză și tușește”, ne-a declarat Florin Cîțu.

 

FMI și-a revizuit prognoza de creștere economică pentru țara noastră

Facem precizarea că unul dintre primii politicieni care au anunțat semnele unei noi crize a fost deputatul Remus Borza (foto) (fost ALDE) care a precizat, pe blog-ul personal, că a primit semnale puternice în acest sens de la FMI.

„Oricât de triumfalist am prezenta situația din România, nici pe departe nu stăm pe roze. Am construit Legea bugetului de stat pe o creștere economică de 5,5%. Așa cum anticipam la începutul anului, creșterea economică nu va depăși 4%. Săptămâna aceasta, și FMI și-a revizuit prognoza de creștere economică pentru România de la 5,1% la 4%. Asta înseamnă că nici veniturile bugetare prognozate la 287 miliarde lei nu se vor încasa. Vom colecta maxim 270 miliarde lei. Ce ne facem că am angajat deja cheltuieli de 314 miliarde lei, preponderent pe salarii, pensii și ajutoare sociale? Mărind ecartul dintre cheltuieli și venituri, riscăm să ieșim din ținta de deficit bugetar de 3%, asumată prin Tratatul de la Maastricht. Vom sacrifica și anul acesta investițiile”, a scris Borza.

 

Cifre care dau fiori

Totodată, deputatul a avertizat că datoria externă a României a ajuns la o valoare record (98 miliarde euro!). „Suntem campioni la deficite structurale, bugetare și de cont curent. Datoria externă a ajuns la o valoare record de 98 miliarde de euro, doar în contul dobânzilor plătind anul acesta 3,5 miliarde euro. România se împrumută din ce în ce mai greu și la costuri din ce în ce mai mari, Guvernul intrând deja în rezervele de la BNR pentru a finanța datoria. Avem nevoie urgentă de o remaniere guvernamentală. Avem nevoie în Guvern de oameni competenți, vizionari și curajoși, care să restructureze aparatul bugetar, să modernizeze statul, să reformeze marile sisteme publice: administrație, sănătate, învățământ. Dar în primul rând, să pregatească țara pentru criză”, a concluzionat Remus Borza.

 

Iohannis, apel către investitorii italieni

Preşedintele Klaus Iohannis (foto) a declarat, luni, că a discutat cu omologul italian, Sergio Mattarella, despre relaţia economică dintre cele două ţări, precizând că România este o piaţă foarte atractivă pentru investitori şi cu un potenţial important.

Am menționat, evident, şi am discutat chiar unele detalii legate de relația noastră economică, care este în continuă creștere, s-a atins deja un nivel record de aproximativ 15 miliarde de euro în schimburile bilaterale. Iar specialiștii estimează că această tendință de creștere se va menține şi pentru perioada viitoare”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe comune cu Sergio Mattarella, la Palatul Quirinale. ”Am subliniat că România este şi rămâne o piață foarte atractivă, este o țară cu un potențial important şi, chiar dacă avem deja o comunitate de afaceri foarte numeroasă în România, așteptăm cu mare interes noi şi noi investiții şi oameni de afaceri care vin să îmbogățească relația noastră economică bilaterală”, a mai spus șeful statului. Facem mențiunea că, de-a lungul mandatului său, Klaus Iohannis a susținut în repetate rânduri că își dorește ca SUA să se afle printre primii zece investitori străini din țara noastră.

 

PSD nu vede pericolul

Strategul economic al PSD, profesorul universitar, Cristian Socol, este optimist și enumeră 7 motive pentru care, crede el, criza nu va lovi România. Sau, chiar dacă va fi criză, nu va lovi ca în urmă cu zece ani. „Vine criza nu vine criza, de 5 ani tot auziți aceleași predicții care nu se îndeplinesc. Precum medicii se uită la analizele de sânge, imagistica etc, așa și economiștii au câteva repere. În acest moment nu există motive de îngrijorare puternice pentru a defini o economie vulnerabilă. Iar dacă vine un cutremur din exterior, economia românească e mult mai solidă decât în 2008.”, a scris Socol pe o rețea de socializare. Și profesorul Dan Armeanu spune că „știrile acestea fac mai mult rău decat fenomenul”. „Nicio agenție de rating nu prevede o criză. O creștere de 4% nu este criză”, a declarat, ieri, Armeanu pentru Evenimentul zilei.