Evenimentul Zilei > International > Preaslăvirea lui Adolf Hitler, pe cele mai importante platforme de muzică online
Preaslăvirea lui Adolf Hitler, pe cele mai importante platforme de muzică online

Preaslăvirea lui Adolf Hitler, pe cele mai importante platforme de muzică online

Adolf Hitler este în centrul unui caz care împlică Spotfy (un serviciu digital muzical). Populara platformă de muzică online, găzduieşte de fapt liste muzicale dedicate celui de Al Treilea Reich.

Dezvăluirea este făcută de o anchetă a cotidianului israelian The Times of Israel, care a cartografiat parcursul pe care-l fac aceste liste. Până acum compania suedeză a luat minime măsuri, dar există temerea că aceste conţinuturi vor reveni. Problema constă în faptul că nu numai la Spotfy întâlnim astfel de liste, ci şi la Amazon sau pe Youtube.

Mişcările anti-negaţioniste se trezesc

N-o să le găsim doar pe Beyoncé şi Taylor Swift pe listele serviciului muzical, ci şi „Gazaţi muzica evreiască”, „Camere de gazare pentru evrei” sau „Ardeţi evreii”, dar şi alte titluri sunt încă prezente pe Spotfy, care şochează comunităţile eveieşti din lumea întreagă, de la New York la Paris sau de la Stockholm până la Melbourne.

De la Hitler, la Anna Frank şi Auschwitz, nimeni nu este iertat. Există liste de cântece pentru toate evenimentele macabre petrecute ale Holocaustului, într-o defilare de neonazism şi negaţionism istoric. Sunt trupe ca Drowning Pool cu al lor „Bodies” la muzica berlinezilor de la Rammstein, cu o melodie din albumul controversat „Herzleid”, a cărui copertă face aluzie la rasa ariană. Mai este apoi norvegianul Varg Vikernes condamnat pentru uciderea colegului din trupa Mayhem.

Cum se justifică Spotfy

Spotfy se scuză spunând că a scos muzica antisemită potrivit normativelor Departamentului guvernamental german pentru media dăunătoare tinerilor. Chestiune care nu se regăseşte în fapte. Există încă numeroase liste care se ascultă. Până acolo încât Liga anti-defăimare americană (ADL), a anunţat o campanie ad-hoc contactând Spotfy şi atenţionând-o să adopte un comportament de combatere a urii şi antisemitismului.

Compania digitală Spotfy nu e la prima abatere

În 2017 a avut o situaţie asemănătoare cu 37 de muzicieni care aveau simpatii neonaziste, care preamăreau supremaţia rasei albe. „Muzica nu este doar un instrument de atragere de adepţi, dar şi un instrument de finanţare a infrastructurilor pentru cumpărarea de pistoale şi materiale explozibile şi susţinerea grupurilor paramilitare”, spune David Koehler de la radioul american NPR.

Privirea trebuie îndreptată nu numai spre Spotfy dar şi spre Amazon Music şi Youtube

Printre marşurile Reichului şi cântecele neonaziste sunt prezente şi videouri care fac din Hitler şi din nazism un exemplu de urmat. Pentru toate acestea Legea anti-defăimării a hotărât să meargă până la capăt în bătălia sa împotriva negaţionismului, potrivit celor relatate de La Stampa.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: