La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii americani, informeaza independent.co.uk.
Cercetatorii cred ca excesul de calciu poate contribui la ingustarea vaselor de sange din creier, provocand distrugeri neuronale.
Efectul poate fi agravat de vitamina D, care regleaza absorbtia de calciu.
Specialistii au descoperit acest lucru dupa ce au scanat creierele a 79 de barbati si 153 de femei cu varste cuprinse intre 60 si 86 de ani.
Toate aceste persoane prezentau distrugeri ale tesuturilor creierului.
Cu cat consumul de lactate era mai mare cu atat volumul leziunilor din creier era mai important.
Specialistii de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord, coordonati de profesorul Martha Payne, au luat in calcul factori precum varsta, tensiunea arteriala si tulburarile mentale, inclusiv depresia, dar au descoperit ca acestia nu sunt responsabili pentru aceste distrugeri neuronale.
Intr-un studiu anterior, aceeasi echipa de cercetatori a descoperit ca persoanele care consuma cantitati mari de produse lactate cu continut mare de grasimi prezinta un numar mai mare de leziuni ale creierului.
Noile descoperiri indica faptul ca abundenta de calciu si vitamina D din produsele lactate ar putea fi factorul determinant. Cercetatorii urmeaza sa investigheze posibilele modalitati in care cantitatile de calciu si vitamina D ar putea afecta creierul.
Una dintre teorii este aceea ca excesul de calciu duce la formarea pe peretii vaselor de sange a unor depozite cu o compozitie similara celei a oaselor.