Liderii coaliţiei s-au reunit, marţi, la Palatul Victoria, pentru a decide în privinţa pragului pentru abuzul în serviciu, din proiectul Codului Penal care se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Alina Vicol, președinte Comisiei Juridice, a anunțat că Guvernul a renunțat la pragul pentru abuzul în serviciu.
Update: Coaliția de guvernare renunțat la pragul pentru abuzul în serviciu de 250.000 de lei. Președinta Comisiei Juridice, Alina Vicol, a transmis că vor fi retrase toate amendamentele, care au strânit controverse în ultimele zile, și că vor fi eliminate modificările făcute de Senat. Este important de precizat că nu a fost introdus niciun alt prag, ceea ce ar putea face ca legea să fie neconstituțională. Sursele politice au transmis că decizia a fost luată de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, uterior au fost anunțați liderii de grup din Camera Deputaților.
„Vot pentru eliminarea tuturor amendamentelor votate la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern. În acest moment, pentru infracțiunea abuzului în serviciu nu mai este prag. A fost eliminat acest prag așa cum a solicitat societatea civilă”, a spus Laura Vicol. Președinta Comisiei Juridice a mai adăugat că proiectul va rămâne în forma venită de la Guvern.
Știrea inițială
Potrivit unor surse politice, în şedinţă s-a agreat ca valoarea pragului pentru abuzul în seviciu să rămână la 9.000 de lei, propunerea iniţială cu care ministrul Justiţiei a venit, în urma votului din Senat. Partidele au ţinut cont şi de decizia CCR prin care un salariul minim reprezintă un prag prea mic pentru abuzul în serviciu.
În urma deciziei politice din coaliţie, Comisia juridică urmează să dezbată proiectul de lege şi amendamentele. Coaliţia îşi propune ca proiectul de lege să fie adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.
Modificările aduse Codurilor penale, în acord cu deciziile CCR, sunt jalon în PNRR, astfel că Parlamentul trebuie să dezbată aceste proiecte pentru a nu afecta atragerea fondurilor europene alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
În coaliţie s-a ajuns la un acord pe propunerea Ministerului Justiţiei pentru un prag de 9.000 de lei, echivalentul a trei salarii minime brute, aşa cum au propus specialiştii din cadrul ministerului.
Pragul pentru abuzul în serviciu
Iniţial, liberalii propuseseră luni, în urma discuţiei cu ministrul Justiţiei, ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie redus la două salarii minime, respectiv la suma de 6.000 de lei însă cei de la PSD nu au fost de acord.
Reprezentanţii Comunităţii Declic au propus un prag simbolic de „un singur leu”, propunere faţă de care s-a opus în comisie vicepreşedintele acesteia, liberalul Ioan Cupşa: „Sunt de-a dreptul surprins ca cei care susţin statul de drept, cei care vorbesc despre lege pot să facă o astfel de declaraţie. Să propui astăzi un leu, în condiţiile în care ştim cu toţii că există decizia CCR peste care nu putem să trecem, este un moment nepotrivit din această dezbatere. Deci, este regretabil. Dacă respectăm ordinea constituţională, dacă mai înţelegem ce înseamnă ordinea în statul de drept, atunci nu putem avem astfel de propuneri, care nu pot avea nicio finalitate. Nu se poate să stabilim un leu prag astăzi, aici”.