Practici securiste în cazul Filipescu: Medicii îi desființează pe polițiștii și pe procurorii care l-au internat cu forța la Psihiatrie

Practici securiste în cazul Filipescu: Medicii îi desființează pe polițiștii și pe procurorii care l-au internat cu forța la Psihiatrie

Un document intrat în posesia „Evenimentul zilei” arată, fără echivoc, că Elieser Filipescu, bărbatul de 46 de ani internat cu forța la „Psihiatrie”, nu suferă de vreo boală care să îi pună în pericol fetița și nici pe cei din jur. Mai mult decât atât, din scrisoarea medicală remisă de specialiști reiese că, pe timpul expertizării, care a durat o săptămână, chiar în timpul sărbătorilor de Iarnă, medicii au stabilit că presiunile făcute de polițiști și procurori l-au adus în pragul depresiei pe tatăl acuzat, pe nedrept, de abuz

Celebrul avocat Tonel Pop, alături de Elieser Filipescu FOTO: EVZ

Cazul lui Elieser Filipescu, bucu reș teanul acuzat, pe nedrept, că a abuzat de fetița lui în vârstă de nouă ani, capătă conotații ce aduc aminte de practici folosite în timpul regimului comunist. Mai exact, după ce două instanțe – Judecătoria Sectorului 1 și Tribunalul București - au stabilit că acuzațiile aduse de polițiștii de la Secția 19 și procuroarea Ana Liliana Cristea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sunt nefondate, la solicitarea procurorului de caz, Elieser Filipescu a fost internat cu forța la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La insistențele anchetatorilor și în ciuda opoziției avocatului Tonel Pop, care l-a apărat pe Filipescu, instanța a cedat și omul a fost nevoit să se prezinte în fața psihiatrilor și să stea în spital, alături de bolnavi cu afecțiuni psihice, chiar în perioada Crăciunului, anul trecut. „Pacientul este trimis în atenția spitalului nostru de către Judecătoria Sectorului 5 București, Secția I Penală, fiind dispusă internarea nevoluntară, în dosarul de urmărire penală 8321/P/2017”, se arată în scrisoarea eliberată la externarea din unitatea spitalicească. Elieser Filipescu a stat internat, între 20 și 28 decembrie 2017, și „s-a prezentat singur, pentru evaluare psihiatrică, în vederea expertizei medico-legale”. Medicii de la „Obregia”, arată că Elieser Filipescu „nu prezintă trecut psihiatric, nu a urmat tratament de specialitate, nu a avut antecedente, nicio prezentare, nici la medicul psihiatru, nici la psiholog”.

Nu a prezentat simptome care să necesite tratament

Medicii scriu că tatăl internat cu forța a relatat, pe larg, trecutul lui de viață, relația de concubinaj pe care a avuto și din care a rezultat fiica sa, Jessica, în vârstă de nouă ani, precum și problemele legale prin care a trecut, din octombrie anul trecut și până în prezent.

Deși au încercat să îl izoleze complet, la insistențele cunoscutului avocat Tonel Pop, cel care l-a apărat în toată această perioadă, Elieser Filipescu a putut să își recupereze telefonul mobil și bunuri de strictă utilitate. În acest timp, „pacientul stabilește o bună alianță terapeutică, atât cu medicul curant, cât și psihologul, evaluările psihiatrice și psihologice durând circa trei ore”.

Medicii transmit că au fost studiate toate documentele legale, puse la dispoziție de Elieser Filipescu, alături de alte cereri și solicitări adresate autorităților, în vederea problemelor cu care se confruntă, fiind inculpat în dosarul în care este acuzat de lipsire de libertate, rele tratamente aplicate minorului și abuz sexual asupra unui minor, în speță fiica sa în vârstă de 9 ani.

„De menționat că, pe perioada internării, pacientul nu a primit tratament psihiatric, deoarece nu a prezentat niciun simptom care să necesite acest fapt”, subliniază medicii de la Spitalul „Obregia”.

L-au adus în pragul depresiei

Concluzia specialiștilor: în urma presiunilor făcute asupra lui, Elieser Filipescu a ajuns în pragul depresiei. „Examenul psihologic complex efectuat pe perioada internării (testare proiectivă – Lusher și Szondi, alături de Inventarul multifazic de personalitate CAQ) sugerează un profil de tip senzitiv centrat pe dreptate și corectitudine, risc de epuizare a acestor afecte și de viraj într-o tentă depresivă”, se arată în documentul medical.

Tatăl acuzat de abuz a fost consultat de o comisie solicitată de medicul curant și numită de directorul medical al spitalului, din care au făcut parte trei medici primari, șefi de secție, care a stabilit: „La momentul examinării nu se identifică simptome încadrabile într-o tulburare psihică ce poate fi codificată”.

În documentul medical se mai arată că Elieser Filipescu a fost prezentat, pe 27 decembrie 2017, la Institutul Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici” pentru efectuarea expertizei psihiatrice. Medicul specialist al INML a scris pe foaia de observație că nu mai este necesară revenirea pacientului. Drept urmare, pe 28 decembrie, Elieser Filipescu a fost externat „nemaifiind întrunite condițiile prelungirii internării, nici din punct de vedere legal, nici medical”.

Medicii au apreciat că, în cazul lui Filipescu, există riscul „de a dezvolta o reacție acută la stres de coloratură senzitivă, cu risc la deprimare”. Din acest motiv, a fost sfătuit să continue ședințe de psihoterapie „având în vedere managementul situației de criză, cât și întreaga hartă a vieții pacientului”.

S-a apărat cu articolele din „Evenimentul zilei”

Medicii de la spitalul de psihiatrie mai notează și faptul că „pe toată durata internării (Elieser Filipescu n.r.) s-a prezentat în ținută de spital îngrijită, fiind coerent, cooperant, orientat temporospațial auto și allo psihic”. Totodată, mai notează medicii, Elieser Filipescu a avut „un discurs amplu, digresiv, cu multiple detalii, aducând spre studiou articole de presă, documente juridice, hotărâri ale instanței”.

Specialiștii au apreciat că pacientul „este adeziv la tema legată de abuzul de care este acuzat, în primele 24 de ore sugerând profilul unei reacții acute la un factor de stres de coloratură senzitivă, alături de hipermnezie pentru fapte și evenimente concordante pe tema și motivul internării”.

FOTO: Documentele medicale arată că Elieser Filipescu a ajuns în pragul depresiei, în urma presiunilor făcute de către anchetatori

Planul malefic demontat de judecători

După ce a fost încătușat, pe 13 octombrie, pe motiv că ar abuza de fetița sa, Jessica (foto), în vârstă de nouă ani, că o sechestrează și o supune unor rele tratamente, atât un magistrat de la Judecătoria Sectorului 5, cât și altul de la Tribunalul București au decis că așa-zisele probe aduse de polițiști și procurori nu pot justifica arestarea tatălui.

Filmul reținerii și anchetării lui Elieser Filipescu este considerat un abuz și de către celebrul avocat Tonel Pop, cel care l-a apărat pe tată în fața acuzațiilor aduse de polițiști și procurori. Hotărârile judecătorești în cauză deconspiră fără echivoc faptul că Elieser Filipescu este acuzat într-un mod nedrept și viclean, demonstrând „negru pe alb” că procuroarea Ana Liliana Cristea, de la Parchetul Sectorului 5, și poliţiştii de la Secția 19 au ascuns probe din dosar doar pentru a-l putea incrimina și aresta.

Instanțele demontează punct cu punct planul malefic al procuroarei, care a trimis după gratii un om nevinovat, așa cum s-a întâmplat și în alte spețe, similar, foarte recente, în care mai multe persoane nevinovate au fost încătușate, deși judecătorii au decis că nu existau motive pentru a fi arestate.

Din sursele noastre am aflat că Ana Liliana Cristea a fost cu puțin timp înainte lucrător la poliție și, peste noapte, s-a transformat în procuror.

Reținut pe baza unui telefon anonim

Așa cum am precizat în edițiile anterioare ale cotidianului „Evenimentul zilei”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului a primit un telefon anonim, din Italia, de la o anume Adela. În fapt, așa cum ne-a dezvăluit, ulterior, Elieser Filipescu, este vorba despre Adela Sabou, sora geamănă a mamei copilului. Adela a semnalat, pe baza celor auzite de la o soră vitregă a tatălui copilului, Hălășag Aneta, din Drăgușeni, județul Galați, că micuța Jessica, fetița lui Elieser Filipescu și a Deliei Budică, care a decedat în anul 2016, ar fi abuzată și sechestrată de tatăl ei.

Aneta Hălășag ar fi aflat, la rândul ei, de „relele tratamente” chiar de la bunica fetiței, în speță Sofia Filipescu, mama lui Elieser. Un aspect interesant al acestui caz: Emil Ularu Răuță, fostul piețar cu relații la Secția 19 Poliție, s-a căsătorit cu Delia, mama Jessicăi, cu doar câteva luni înainte să moară de cancer la ficat, iar acum locuiește în casa din Italia, cumpărată de Elieser Filipescu, pe care, din dragoste pentru Delia, a trecut-o pe numele fostei sale iubite.

Acum, practic, singura moștenitoare este micuța Jessica. „Eu cred că acesta este motivul acestei mârșăvii prin care se dorește ca fetița mea să îmi fie luată și încredințată altei persoane, iar cel care ar putea avea tutela ar putea să și vândă imobilul”, ne-a mărturisit Elieser Filipescu.

Casa din Italia, miza unei rețineri nejustificate

Așa cum a relatat „Evenimentul zilei”, miza cazului Elieser Filipescu este o proprietate din Italia cumpărată de părintele reținut, acuzat de un presupus abuz asupra fiicei sale, în vârstă de 9 ani. În acea locuință stă ultimul soț al mamei copilului său. Filipescu ne-a dezvăluit că, prin punerea lui sub acuzare, tutela asupra micuței Jessica ar putea reveni unei rude, în condițiile în care fetița moștenește 2/3 din acea casă. Ancheta a fost efectuată de polițiști de la Secția 19 București și de procuroarea Ana Liliana Cristea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.