Prăbușire dramatică a piețelor bursiere, prețul petrolului aproape de minimul istoric

Prăbușire dramatică a piețelor bursiere, prețul petrolului aproape de minimul istoric

Piețele bursiere din Europa s-au prăbușit, luni dimineață, cele mai companiile petroliere și băncile fiind cele mai afectate. Principalele burse europene au înregistrat luni dimineaţa scăderi semnificative, afectate de agravarea crizei sanitare provocată de epidemia de coronavirus dar şi de şocul petrolier provocat de Arabia Saudită.

Prima care a resimțit semnele colapsului a fost bursa de la Londra. La scurt timp de la debutul tranzacţiilor, bursa de la Londra a înregistrat o cădere de 7,14%. Ca într-un joc de domino, efectele s-au extins în restul Europei. Bursa de la Frankfurt a anunțat un declin de 6,16%, în timp ce indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a căzut cu 10,45%.

În jurul orei 10:08 GMT, a urmat bursa de la Paris, care a afişat o scădere de 6,86%, acesta fiind cel mai puternic declin înregistrat în cursul unei şedinţe după data de 24 iunie 2016, când a avut loc referendumul pentru Brexit.

Și indicele paneuropean Stoxx pentru bănci s-a depreciat cu 8,21%, cu scăderi de peste 15% pentru băncile italiene. Băncile franceze sunt printre cele mai afectate: acţiunile Société Générale au scăzut 13,18%, BNP Paribas au pierdut 9,39% iar Credit Agricole 9,93%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în cazul companiilor petroliere, indicele paneuropean Stoxx a înregistrat o scădere de 14,33%. Efectul e dat de decizia Arabiei Saudite de a reduce preţul oficial de vânzare al petrolului şi de a-şi majora producţia de ţiţei luna viitoare. Măsura anunțată a declanșat un adevărat război al preţurilor într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol.

Astfel, cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 27%, până la 33,04 dolari per baril în jurul orei 5:52 GMT, după ce anterior a coborât până la 31,02 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2016. Dacă această tendinţă va continua, ţiţeiul Brent se îndreaptă spre cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi după data de 17 ianuarie 1991, când a început primul război din Golf, arată analiștii.

Și cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 29%, până la 29,40 dolari, după ce a anterior a ajuns până la 27,34 dolari, de asemenea cea mai scăzută valoare de după luna februarie 2016.

În condițiile în care investitorii se orientează spre active mai sigure pe alte pieţe, dolarul s-a depreciat semnificativ în raport cu yenul japonez iar aurul a atins cel mai ridicat nivel de după 2013.

Sursa: Agerpres.ro