Pe fondul nemulțumirilor din tabăra guvernamentală, partidul lui Dan Diaconescu nu va mai primi nici un post de ministru în guvernul Ponta, ci doar poziții în eșaloanele doi și trei.
Negocierile PSD - PP-DD au fost înghețate, după ce UDMR a anunțat oficial că se opune aducerii oamenilor lui Dan Diaconescu în Executiv. Și UNPR a spus că nu participă la astfel de discuții. Ca urmare, social-democrații au renunțat să-i mai ofere Simonei Man, președintele PP-DD, funcția de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, ocupată în prezent de Bogdan Stanoevici.
În urma negocierilor secrete, ambele părți au convenit însă asupra unei înțelegeri mai puțin vizibile, o formulă câștigătoare pentru ambele părți. PSD scapă astfel de acuzația că a făcut o alianță imorală cu Dan Diaconescu, iar fostul patron al OTV nu mai trebuie să răspundă celor care-l întreabă de ce s-a aliat cu „ciocoii”.
Eșecul din alegeri, sub preș
Oferta PSD este extrem de convenabilă și majorității actorilor din PP-DD. Oamenii lui Dan Diaconescu urmează să primească posturi de secretar de stat, care eventual vor fi ocupate de „apolitici”, mai puțin vizibili în media, dar numiți la recomandarea PP-DD. Discuțiile cu PSD vizează și poziții în „eșalonul trei” al guvernării, au declarat, pentru „Evenimentul zilei” surse politice. PP-DD va obține și poziții la nivel local, acolo unde consilierii săi pot.
Potrivit unui lider al PP-DD, în acest fel, conducerea centrală își asigură sprijinul celor din teritoriu, fericiți că au primit niște posturi. În plus, Simona Man și restul personajelor din conducerea centrală scapă de răspunderea privind eșecul în europarlamentare. La aceste alegeri, partidul lui Dan Diaconescu a obținut doar 3,67% din voturi, față de puțin sub 15%, în decembrie 2012.
Gorjul și Brașovul îi rezistă lui Ponta
În înțelegerea PP-DD-PSD nu va intra, se pare, situația din Gorj, unde oamenii lui Dan Diaconescu sunt hotărâți să rămână în opoziție față de Ponta. Organizația PP-DD din Gorj este condusă de deputatul Niculina Mocioi, care s-a bătut în permanență cu PSD, iar acum este decisă să păstreze alianța cu PNL și PDL. Marți, această coaliție nu a reușit însă să treacă de proceduri și să-l schimbe pe vicepreședintele PSD al Consiliului Județean. Situația din Gorj are și o valoare simbolică, întrucât Ponta a fost ales deputat într-un colegiu din acest județ.
O altă situație atipică este în municipiul Brașov, unde PP-DD s-a aliat cu PDL și PNL, deși democrații și liberalii aveau deja o majoritate confortabilă în consiliul local. Potrivit unor surse din PPDD, această coaliție locală se bazează pe relația bună dintre primarul PDL, George Scutaru, și noul viceprimar Alexandrina Durbacă, consilier local al PP-DD. Ea i-a luat locul lui Răzvan Popa, fost viceprimar din partea PSD. Alianța PDLPNL- PP-DD din Consiliul Local Brașov urmează însă să fie extinsă și la nivelul Consiliului Județean.