Evenimentul Zilei > Actualitate > Poveștile Gării de Nord din București. Oamenii pierd bagaje, bani și chiar copii
VIDEO

Poveștile Gării de Nord din București. Oamenii pierd bagaje, bani și chiar copii

O zi petrecută în Gara de Nord, din Capitală, este fascinantă. O lume în perpetuă mișcare, dar și o faună care îi vânează pe călătorii neatenți.

Alertă și emoție

Dragoș Coman a luat meseria de polițist de jos, de la gradul de simplu agent. S-a „școlarizat” în gările din Brăila și Palas-Constanța, unde se fura „la greu” fier vechi din vagoane și motorină sau benzină din cisterne.

În timp ce-și deapănă amintirile, doi colegi de la o secție de poliție au venit să-i prezinte cazul unei țigăncușe de 13 ani a cărei dispariție fusese semnalată de tatăl ei. Intră în alertă. Telefoane, ordine pe „indicative” prin stație, etc. Ca-n filme… Mai că l-a luat transpirația. Se liniștește un pic și revine la cazul fetiței de trei ani: „ Când o vezi pe mamă cum își strânge pruncul la piept, după toată disperarea că și-a pierdut copilul, n-ai cum să nu te emoționezi. Și ai sentimentul de mândrie că ți-ai ales așa o meserie”.

Portofelul, călător clandestin

Dar cum mai e treaba cu hoții de buzunare specifici oricărei gări din lume? Pe subcomisarul Coman îl umflă râsul: „Mai rar… Am avut un portofel găsit între scaunele unui tren care a plecat de la București la Iași și care s-a întors la noi în gară. Bani nu erau, ci doar acte și niște bonuri de masă. E limpede că nu fusese furat, ci pierdut, că dacă era să fie furat mânca și hoțul din bonurile alea de masă”.

Emoția călătoriei te face să-ți pierzi capul. Uneori și telefonul

Șeful Poliției TF din Gara de Nord mai spune că pasagerii, în mod special cei care nu-s navetiști, au un fel de emoție a călătoriei:

„Drumul pe care-l au în față îi face neatenți. Nu-s oameni obișnuiți cu bagaje mari. Troller-ul nu face parte din cotidianul lor. Și, în graba de a-și mai lua o sticlă de apă, un sendviș, un suc sau țigări, le mai uită pe peron”.

La fel, oamenii își mai uită portofelele, telefoanele sau cardurile pe tejghelele fast-food-urilor sau la casele de bilete.

„Dacă le vede un ceferist, vreunul dintre agenții de pază sau un om cinstit ajung la noi. Dar e greu de spus câte n-ajung…”.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: