Evenimentul Zilei > Actualitate > Poveşti SCANDALOASE de la Ambasada Marii Britanii la Paris | GALERIE FOTO
Poveşti SCANDALOASE de la Ambasada Marii Britanii la Paris | GALERIE FOTO

Poveşti SCANDALOASE de la Ambasada Marii Britanii la Paris | GALERIE FOTO

La 200 de ani de când ducele de Wellington a cumpărat grandiosul Hotel de Charost din Paris, situat la o aruncătură de băţ de Palatul Elysee, majordomul a dezvăluit, pentru BBC, câteva dintre secretele scandaloare ale acestei reşedinţe impunătoare.

Din fericire Ambasada Marii Britanii la Paris – acestă perlă de arhitectură somptuosă – se mândreşte cu un majordom demn de casa renumele casei. Ben Newick este mai mai mult decât atât, este şeful administraţiei din ambasadă, scrie BBC.

Clădirea a fost construită în 1720 şi a devenit hotel după ce, în  1803 a fost cumpărată de Pauline Borghese, sora lui Napoleon, soţia unui prinţ italian care şi-a risipit averea în investiţii neinspirate.

Una din istoriile ambasadei stipuează că Lady Borghese obişnuia să se plimbe goală, pe dig, în timpul recepţiilor, pentru a fi admirată, că un cavaler în negru a fost văzut ieşind din baia sa şi că atunci când era răcită obişnuia să îşi încălzească piciarele în decolteul unui doamne de companie care se stătea pe podea în acest scop.

Toate acestea se petreceau în decorul spectaculos al Hotelului de Charost. Saloanele minunate, sala de marmură, sala de bal sau Biblioteca Duff Cooper care combină eleganţa stilului francez cu căldura şi confortul britanic, au impresionat ochii privitorilor din toate timpurile.

De altfel, reşedinţa aşa cum este ea astăzi este creaţia Paulinei Borghese. O mare parte din mobilier – stil Empire – este mostenirea sa, la fel şi damascul cu care au fost tapetate saloanele.

Într-o cameră, alături de un pat în care mai târziu a dormit atât de regele Edward VII şi mai apoi Regina Mamă, există o oglindă uimitoare cunoscută fiind ca reconfortantă pentru psihic.

Se spune că însuşi Napoleon obişnuia să vină în casa surorii sale pentru a se iubi pe ascuns cu una din doamnele sale de companie, o anume Madame de Mathis. El ajungea la întânirile de taină printr-o intrare secretă din grădină şi ar fi făcut amor cu amanta în apropiere de locul unde  actualul ambasador britanic şi soţia lui servesc ceaiul.

În 1814 Borghese se alătură luptei duse de fratele său, dar înainte ea i-a vândut hotelul Ducelui de Wellington, care a cumpărat reşedinţa în rate.

Şi numele scriitorul Somerset Maugham este strâns legat de această reşedinţă. El s-a născut într-o cameră de la etaj.

La începutul anilor 1870, după ce Franţa a fost învinsă de prusaci, se vorbea de o nouă lege care ar fi impus cetăţenia franceză celor născuţi pe teritoriul francez, în scopul de a asigura forţa de muncă pentru viitor război. Britanicii patrioţi, cum erau şi părinţii lui Maugham, au decis ca bebeluşul să vină pe lume la ambasadă pentru a evita ca urmaşii lor să fie forţaţi să intre în armata franceză. .

Câteva săptămâni mai târziu, s-a petrecut un alt eveniment istoric, în încăperile de la Hotel de Charost . Frumoasa Jennie Jerome căsătorită Lord Randolph Churchill, l-au zămislit pe fiul lor Winston. El s-a născut şapte luni mai târziu.

Pe lânga una din şuviţele lui Napoleon, este păstrată una din şuviţelelui Wellington.

Ambasadorul britanic Sir Peter Ricketts trăieşte într-un apartament modest într-o mică aripă a clădirii. Este o eliberare binecuvântată pentru toată lumea, spune Newick. Are propria bucătărie şi nu are obiceiul de a convoca personalul doar pentru un ou fiert.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: