Poveşti de viaţă şi de moarte - Expoziţie de fotografie „Ultimii oameni din Groapa Văcărești” în magazinul F64

Poveşti de viaţă şi de moarte - Expoziţie de fotografie „Ultimii oameni din Groapa Văcărești” în magazinul F64

În perioada 17-28 februarie 2015 are loc în magazinul F64 o expoziție emoționantă, un fotodocumentar realizat de Cristian Munteanu, „Ultimii oameni din Groapa Văcărești”.

Proiectul fotodocumentar a fost inițiat de Cristian Munteanu, alături de Sorin Vidis, în aprilie 2013 și a durat un an și jumătate. Fotografiile surprind poveștile a șapte familii care trăiau în Groapa Văcărești, în zona dinspre mall-ul Sun Plaza. Viața lor a început să se schimbe în urma unui incendiu, în care a murit o fetiță de nici un an, și a amenințărilor venite din partea Primăriei Sectorului 4. Speriați, mulți dintre aceștia au decis să plece, astfel încât în decembrie 2014 rămăseseră doar două familii. „Proiectul fotodocumentar «Ultimii oameni din Groapa Văcăreşti» a început în aprilie 2013 şi a durat un an şi jumătate. Am plecat la drum, pe de o parte, pentru că subiectul era ofertant din punct de vedere fotografic: surprinderea vieţii de zi cu zi a ultimilor oameni care trăiau în zonă, înainte ca aceasta să devină Parc Naţional, iar ei să fi nevoiţi să plece. Pe de altă parte, am vrut să aduc povestea acestor familii în atenţia celor care ar fi putut să le ajute cu ceva. Când am început, în zona respectivă, din apropierea mall-ului Sun Plaza, trăiau şapte astfel de familii, dar în decembrie 2014 rămăseseră doar două. În urma incendiului, Primăria Sectorului 4 a ameninţat că o să ia copiii din cocioabele părinţilor. Speriaţi, mulţi au decis să plece. Fotografiile mele spun poveştile de viaţă şi de moarte ale acestor oameni, desfăşurate în acest răstimp”, spune Cristian Munteanu.

A fost atras încă din primele zi de şcoală de ştiinţele umaniste. „În anul 2000 am pus prima dată mâna pe un aparat foto, şi am tras cam trei filme, însă experienţa nu m-a încântat deloc, din diferite motive. Aşa că am abandonat. Am făcut din nou poze abia la sfârşitul lui 2009, când am făcut o excursie la Atena şi mi-am cumpărat un aparat digital (un bridge). Ajuns acasă, un prieten mi-a insuflat încrederea necesară să continuu, aşa că pe la mijlocul lui 2010 mi-am cumpărat un DSLR. Iar de acolo a început totul, citind, învăţând online, ieşind pe străzi să pozez”, afirmă fotograful.

Din punct de vedere strict personal, cel mai mare pericol a fost acela de a se ataşa de oamenii pe care-i fotografia. „Încă nu ştiu cum faci, după ce-i cunoşti, cu bune şi cu rele, să păstrezi o distanţă apreciabilă faţă de ei încât să nu fii afectat, într-o măsură mai mare sau mai mică. Mi-a fost greu să impun o barieră fermă, mai ales în cazul copiilor, care sunt, majoritatea, de o jovialitate şi vivacitate extraordinare”, mărturiseşte Cristian Munteanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De doi ani este şomer. „În cazul în care voi găsi ceva care să-mi permită timpul necesar pentru a continua să fotografiez, o voi face cu extrem de multă plăcere. Dacă însă n-o să mai am timp, o să trebuiască să găsesc de lucru pe undeva”. Speră că a ajutat familiile din zonă atât cât a putut, chiar dacă asta a însemnat că oamenii să afle despre soarta acestora.  Pe 17 februarie, Cristian Munteanu vă aşteaptă, începând cu ora 19:00, la vernisajul expoziției „Ultimii oameni din Groapa Văcărești”. Aceasta este deschisă publicului în perioada 17 - 28 februarie.

Cristian Munteanu s-a născut pe 23 decembrie 1978. A urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității Hyperion și fotografiază din 2010. În 2013 și 2014 a fost premiat cu mențiune în cadrul Sony World Photography Awards, iar printre expozițiile sale se află „Versus, dar împreună” (Negrești Oaș 2013), Salonul Fotografului Român 2014, World Street Photography și „Street Views á-Priori” 2013. Din 2014, fotograful este colaborator al celei mai mari agentii de fotografie din Romania, MediafaxFoto.