Povestea vițelului primit șpagă de procurorul-șef: “Are 70 de kile... 80 viu”. Grefiera: “Mi-a oferit și mie o punguță mică de coaste”

Povestea vițelului primit șpagă de procurorul-șef: “Are 70 de kile... 80 viu”. Grefiera: “Mi-a oferit și mie o punguță mică de coaste”

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Măcin, Constantin Balaban, a fost reţinut de DNA şi va fi prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit de la mai multe persoane bani, dar şi un viţel, în schimbul soluţionării favorabile a unor dosare. Potrivit unui comunicat al DNA, în ordonanţa procurorilor se arată că, în cursul lunii februarie 2015, Constantin Balaban, în calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a primit de la trei persoane, prin intermediar, drept mită, un viţel de 70 de kilograme după sacrificare, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal în care cele trei persoane erau cercetate pentru vătămare corporală.

"Evenimentul zilei" a refăcut traseul mitei inedite primite de magistrat. Potrivit unor surse judiciare, totul începe în cursul lunii februarie 2015, numiţii Amet Metin, Aslan Regep -Uță și Valentin Jugănaru i-au oferit, cu titlu de mită, prin intermediul grefierei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin, Alexandrina Jijileanu lui Constantin Balaban, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin la acea dată, un viţel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, pentru soluţionarea favorabilă de către primul procuror, a dosarului cu numărul 1084/P/2012, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, în care cei trei mituitori erau cercetați pentru vătămare corporală. Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 03 februarie 2015, Balaban a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cu Viorel Amet și Aslan Regep -Uță, prilej cu care celor doi i s-au aplicat două pedepse de 7 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acestora. Tot în aceeaşi dată, primul procuror a dispus clasarea cauzei faţă de Amet Cocoș.

 

Grefiera: Mi-a oferit și mie o punguță mică de coaste

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Una din probele importante este declarația grefierei Alexandrinei Jijileanu, care a fost interceptată telefonic și monitorizată ambiental, pentru mai multe fapte de corupție, și care, pusă în fața probelor a  confirmat totul.

 „O situație asemănătoare celei expuse mai sus,  a rezultat în urma încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției întocmit în luna februarie 2015 de procurorul Balaban Constantin în dosarul 1084/P/ 2012, privind pe numitul Amet Viorel. Nu îmi mai amintesc cu exactitate, dar un fost jandarm de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin, Jugănaru Valentin, împreună cu Amet Regep au venit la domiciliul meu și mi-au spus că pentru obținerea unei soluții favorabile în dosarul 1084/P/2015 sunt dispuși să ofere procurorului Balaban Constantin un vițel. În acest sens am luat legătura telefonică cu Balaban Constantin și i-am spus să vină în zona în care eram eu pentru a-i comunica cele expuse mai sus. Acesta s-a prezentat în spatele blocului meu unde i-am relatat propunerea făcută de cei doi (aceştia rămânând în apartamentul meu pe tot timpul discuţiei pe care am avut-o cu Balaban).  Prim-procurorul Balaban a acceptat propunerea. După confirmarea primită de la procuror am urcat în apartament şi le-am expus-o celor doi care după câteva zile m-au contactat şi m-am întâlnit cu ei în oraşul Măcin, am deschis portbagajul maşinii unde am observat doi saci. Aceştia mi-au spus că se duc la Balaban acasă să îi ducă produsele de carne pentru care se înţeleseseră oferindu-mi şi mie o punguţă mică de coaste. Nu am detaliat ulterior cu procurorul despre primirea acestor produse, cert este că dosarul care era din anul 2012 i-a fost întocmit acordul de recunoaştere, acest lucru făcându-se în baza bunurilor alimentare obţinute”.

 

Fostul jandarm: "Mi-a spus să mă duc eu singur la domiciliul lui Balaban Constanti şi să-i las viţelul"

Fost angajat al jandarmeriei, Valentin Jugănaru a dat și el o declarație în fața procurorilor DNA, în care confirmă că a fost complice la mită.

“Cunosc faptul că Amet Viorel şi Aslan Regep-Uță au fost la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin unde au fost audiaţi şi au semnat nişte hârtii, la procurorul Balaban Constanti iar, ulterior cred că a doua zi (era într-o zi de sâmbătă din luna februarie), împreună cu ei m-am deplasat în oraşul Măcin, la domiciliul lui Balaban Constanti şi a lui Jijileanu Alexandrina cu un autoturism marca Volskwagen Brek, cu numere de neamţ, care aparţinea lui Amet Viorel. În maşină luasem şi un viţel tăiat de aproximativ 70 kg, pe care aceştia îl cumpăraseră de la mine, cu suma de 900 lei. Am sunat-o pe Jijileanu Alexandrina şi m-am întâlnit cu ea undeva în oraşul Măcin, i-am spus că am adus viţelul pentru procuror. Aceasta l-a sunat pe Balaban Constanti şi în momentul în care m-am întâlnit cu ea mi-a spus să mă duc eu singur la domiciliul lui Balaban Constanti şi să-i las viţelul.

I-am lăsat pe cei doi la locul unde era Jijileanu Alexandrina şi m-am deplasat la domiciliul lui Balaban Constanti , pe care-l cunoşteam în perioada în care am lucrat la Parchet. Am ajuns la domiciliul lui Balaban Constantin acesta aflându-se în curte, m-a întrebat ce am în portbagaj, iar eu i-am răspuns că „Nu ştiţi?”, dându-mi de înţeles că acesta avea cunoştinţă de faptul că urma să vin cu produsele alimentare şi că ştia că sunt de la Amet Viorel şi Aslan Regep-Uță pentru soluţionarea favorabilă a dosarului lor. Mi-a indicat să duc viţelul care era tranşat şi introdus în patru saci de plastic,  într-un garaj. M-a întrebat dacă i-am dat şi doamnei Jijileanu Alexandrina, iar la negaţia mea acesta a zis să-i duc şi ei o pulpă din acel viţel, lucru cu care m-am conformat. Nu am discutat alte aspecte cu Balaban Constantin legate de situaţia juridică a celor trei. Când m-am întors i-am lăsat şi  grefierei Jijileanu Alexandrina pachetul de carne descris mai sus, aceasta manifestându-şi mirarea cu privire la bunăvoinţa manifestată de Balaban Constantin în momentul în care mi-a spus să-i las şi ei acea bucată de carne”.

 

Grefiera: “Ăla micu. L-a scos şi gata”

Potrivit unor surse judiciare, sunt relevante mai multe discuţii telefonice, purtate şi interceptate între Alexandrina Jijileanu și Valentin Jugănaru:

Domn: Da?

Jijileanu Alexandrina: Când ţi-am zis eu că o să iasă bine, tu ce-ai zis?

Valentin Jugănaru: Păi nu ştiu nimica. Nu ştiu.

Jijileanu Alexandrina: E, cum?! Le-a făcut ce ţi-am zis eu aseară.

Valentin Jugănaru: Şi acuma ce înseamnă?

Jijileanu Alexandrina: Înseamnă maxim 6 luni cu suspendare.

Valentin Jugănaru: Aha. Păi ai vorbit cu ei matale?

Jijileanu Alexandrina: Ee, e.

Valentin Jugănaru: Adică să înţeleagă ceva, mă refer.

Jijileanu Alexandrina: Ee.

Valentin Jugănaru: Sau le fac eu.

Jijileanu Alexandrina: Ee. Mai vorbim noi.

Valentin Jugănaru: Bine. Hai!

Jijileanu Alexandrina: A mai rămas unu. Ăla a ieşit de tot.

Valentin Jugănaru: Care?

Jijileanu Alexandrina: Ăla micu. L-a scos şi gata.

Domn: Şi ălalaltu, ă?

Jijileanu Alexandrina: A rămas ălalaltu.

Valentin Jugănaru: Bine, bine.

Jijileanu Alexandrina: Ai înţeles. Vorbim noi.

Valentin Jugănaru: Da. Bine.

Jijileanu Alexandrina: Da? Bine.

Valentin Jugănaru: Bine.

Jijileanu Alexandrina: Pa, pa.

 

Discuţia telefonică se coroborează cu actele dosarului de urmărire penală, din conţinutul cărora rezultă că Balaban a întocmit, pe de o parte, două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu numiţii Aslan Regep-Uță și Amet Viorel , în baza cărora a fost aplicată pedeapsa închisorii de şapte luni cu suspendarea condiţionată a executării acesteia faţă de cei  doi, dispunându-se, totodată, clasarea urmăririi penale cu privire la cea de-a treia persoană cercetată, respectiv Amet Cocoș.

 

“Spre 70 de kile”

Situaţia de fapt descrisă mai sus este reliefată şi de procesul verbal  privind o convorbire înregistrată în mediul ambiental între Alexandrina Jijileanu și Valentin Jugănaru

Valentin Jugănaru: Cu cine?

Jijileanu Alexandrina: Cu domnul Balaban ...[neinteligibil]... ai mai vorbit?

Valentin Jugănaru: Nu, n-am...

Jijileanu Alexandrina: Păi, nu ziceai c-ai fost acasă și ai vorbit?

Valentin Jugănaru: Da, cu el față-n față!

Jijileanu Alexandrina: A, față-n față la muncă?

Valentin Jugănaru: Da. Nu, nu acasă.

Jijileanu Alexandrina: Acasă.

Valentin Jugănaru: La poartă.

Jijileanu Alexandrina: Î! Și s-a dus aia și cu asta....

Valentin Jugănaru: Și ce a făcut?

 

         [În continuare, timp de 10 secunde, nu există dialog, după care Alexandrina Jijileanu continuă, astfel:] 

 

Jijileanu Alexandrina: Nici nu știu... era mare ăla, nu era mare... habar nu am! Cam cât avea?

Valentin Jugănaru: Spre 70 de kile.

Jijileanu Alexandrina: Cât?

Valentin Jugănaru: 70 de kile... 80 viu.

Jijileanu Alexandrina: 70, 80?

Valentin Jugănaru: Cum am văzut eu acolo în spate... ă...

Valentin Jugănaru: Da.

Jijileanu Alexandrina: Doi săcuți ăia, sau ce erau?

Valentin Jugănaru: ...[neinteligibil-vorbește în șoaptă]...

Jijileanu Alexandrina: Asta e! Deci, dacă o să te cheme.... deci, vreau să vorbim aceeași limbă!

 

Alte acuzații

 

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că, în iunie 2014, Constantin Balaban a primit de la o altă persoană, prin intermediar, 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese prinsă conducând un autoturism în municipiul Măcin, sub influenţa băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere anulat. În schimbul acestei sume, prim-procurorul, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluţioneze favorabil, în condiţiile în care poliţistul dispusese începerea urmăririi penale.

De asemenea, Constantin Balaban mai este acuzat că în perioada august - septembrie 2014 a primit de la o altă persoană, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, în mod succesiv, sumele de 550 de euro şi 700 de lei. În schimbul acestei mite, Balaban a fost de acord cu întocmirea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, la iniţiativa persoanei cercetate, el a întocmit un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care persoana respectivă a primit pedeapsa de un an închisoare, cu amânarea executării acesteia.