Evenimentul Zilei > Sport > Povestea unui portughez la Otopeni
Povestea unui portughez la Otopeni

Povestea unui portughez la Otopeni

Portughezul Vitor Tiago de Freitas Fernandes, cunoscut în România şi sub numele „de scenă“ Vitinha, este cea mai ieftină achiziţie realizată de echipa de fotbal CFR Cluj în ultimul an şi jumătate, de când nebunia transferurilor a cuprins gruparea ardeleană.

Deşi aducerea celui poreclit Vitinha a costat formaţia clujeană doar 20.000 de euro, iar în acest moment jucătorul este împrumutat la CS Otopeni, în liga secundă, liderul CFR nu vrea să se despartă de fundaşul stânga portughez.

Crescut de Vitoria Guimaraes, Vitor Fernandes, care pe 11 februarie va împlini 22 de ani, a fost transferat la CFR de la modesta Maria de Fonte, o echipă care evoluează, după cum povesteşte Vitinha, „într-un colţ de rai“ numit Povoa de Lanhosa, o micuţă localitate din nordul Portugaliei. Ca să nu stea pe tuşă la CFR Cluj, unde concurenţa e acerbă, Ioan Andone, antrenorul liderului, l-a trimis astă-vară să joace la CS Otopeni, în Liga a II-a, şi telefonează periodic să afle cum se simte protejatul său.

„Îndrăgostiţi“ de Vitinha

Impresionaţi de portughez, oficialii clubului ilfovean încearcă acum să-l cumpere definitiv pe Vitinha, de care s-au mai „îndrăgostit“ câteva grupări. „Este cel mai bun pe postul său din toată Liga a II-a şi, în plus, e cuminte ca o fată“, spune despre Vitinha Mugur Porumbacu, preşedintele de la CS Otopeni. Deşi are doar 172 de centimetri, Vitor atrage atenţia reprezentantelor sexului frumos.

Niciuna nu îl interesează însă. Are o logodnică în Portugalia, Carla, de care este foarte îndrăgostit. Vitinha are un contract modest, pentru care mulţi dintre fotbaliştii români nici măcar nu s-ar dezechipa: aproximativ 18.000 de euro pe sezon. „Important este să joc, banii vor veni mai târziu“, spune fotbalistul. Portughezul locuieşte în Otopeni, într-o vilă, alături de ceilalţi coechipieri, şi merge la cumpărături în Capitală cu „783“, autobuzul care leagă Piaţa Unirii de Aeroportul „Henri Coandă“. Salariul pe care îl câştigă ajunge în Portugalia, la părinţii săi. Timpul liber şi-l petrece învăţând limba română şi navigând pe Internet. Este la curent cu tot ce se întâmplă în fotbalul lusitan şi cu evoluţiile foştilor săi colegi din naţionala de juniori a Portugaliei: Joao Moutinho şi Miguel Veloso, căpitanul, respectiv „închizătorul“ vicecampioanei Sporting Lisabona.

PUDIC

S-a speriat de slipii tanga

Fidel Carlei, prietena sa, Vitinha recunoaş te însă că nu a văzut nicăieri fete mai frumoase ca în România. Portughezul a avut un şoc vara trecută, când, aflat la un ştrand din Otopeni, a constatat cu stupoare că româncele fac topless şi poartă slipi tanga. „Pe plajele din Portugalia, nu prea vezi aşa ceva. E considerat puţin deplasat“, explică Vitor, care s-a speriat de un preot, tot astă-vară, când faţa bisericească a venit să sfinţească stadionul din Otopeni. „Am vrut să fug, dar nu aveam pe unde. Eram blocat în vestiar. Eu sunt catolic şi eram convins că nu e bine să particip la slujbă. Până la urmă m-am liniştit. Chiar mi-a plăcut.“

EXPERIENŢE

Biochimistul şi „gagica“

În doar şase luni, Vitinha a învăţat să vorbească destul de bine limba română. „Cumpăr ziarele şi citesc titlurile. Sunt multe cuvinte din limba română asemănătoare cu cele din portugheză“, spune fotbalistul de la CS Otopeni. Nu doar din ziare învaţă româna Vitor, ci şi de pe stradă. „Când am auzit prima oară cuvântul «gagică», am ciulit urechile. Avem şi noi o expresie aproape identică, «gaija», care înseamnă tot un anumit gen de fată“, povesteşte Vitinha, care a mărturisit că vrea să joace până la 40 de ani. „Am terminat biochimia, dar nu mă prea încântă acest domeniu“, recunoaşte simpaticul fundaş portughez.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: