

Pavel Seliun a primit anul trecut pedeapsa capitală, însă abia săptămâna trecută a fost executat. Revoltător în acest caz este faptul că familia nu a ştiut nimic despre ora şi ziua în care a avut loc execuţia.
După ce şi-a omorât iubita, Paul l-a ucis pe bărbatul cu care femeia întreţinea relaţii sexuale, i-a tăiat corpul în bucăţele, iar capul l-a fiert şi l-a purtat într-o geantă.
În momentul în care a fost arestat, poliţiştii au găsit asupra lui această parte a corpului.
Pentru dubla crimă, studentul a primit pedeapsa cu moartea. Ca şi în perioada sovietică, momentul în care loc execuţia nu este făcut public, iar trupul nu este dat rudelor.
Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Pavel. Familia a aflat că acesta a murit după o săptămâna. Mama tânărului a declarat că avocatul studentului a venit să-l viziteze, însă a aflat că acesta era de deja mort.
Pedeapsa cu moartea în Europa
Belarus rămâne singura țară europeană care aplică pedeapsa cu moartea. Parlamentul European solicită Kazahstanului și Letoniei să modifice dispozițiile din legislația lor națională care permit încă aplicarea pedepsei cu moartea pentru anumite crime în circumstanțe excepționale.
Pe 10 octombrie se sărbătoreşte Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea
"Pedeapsa cu moartea există încă în 43 de țări din întreaga lume, iar cele mai multe execuții au avut loc în China, Iran și Irak; numai în China au avut loc 5000 de execuții, respectiv 88% din numărul total al execuțiilor în lume. Iranul a executat cel puțin 402 persoane, Irakul cel puțin 77, iar Arabia Saudită cel puțin 69", se menționează în rezoluția Parlamentului European.
Alte state menționate în rezoluție care încă aplică pedeapsa cu moartea sunt: Egipt, Malaiezia, Sudan, Tailanda, Coreea de Nord, Vietnam, Japonia și Statele Unite (pedeapsa cu moartea se aplică încă în 35 state din cele 50 ale SUA, deși 4 dintre ele nu au mai efectuat execuții din 1976).
Lupta împotriva pedepsei cu moartea – o prioritate în cadrul politicii privind drepturile omului
UE este principalul susținător al eforturilor depuse de organizațiile societății civile în cadrul luptei împotriva pedepsei cu moartea, una dintre prioritățile tematice pentru asistență ale Instrumentului European pentru Democrație și Drepturile Omului (IEDDO). Din 1994, peste 30 de proiecte la nivel internațional au fost finanțate prin IEDDO, cu un buget de peste €15 milioane, se arată scris pe site-ul Parlamentului European.