Povestea studentului român care a reuşit să facă înconjurul lumii | FOTO

Un tânăr student din Timişoara a avut trei joburi deodată pentru a-şi îndeplini visul de a face înconjurul lumii. El a trecut, pe rând, prin Statele Unite, Noua Zeelandă, Vietnam, Cambodgia, Thailanda, Malayesia şi a încheiat cu vizitarea Hong Kong-ului.

Cu banii pentru care a muncit o vară întreagă în Ocean City, Valentin Avramoni, un student timişorean, a reuşit să îşi îndeplinească visul de a face înconjurul lumii.

Deşi urma să plece pentru a treia oară cu programul Work and Travel, cu American Experience, de data aceasta emoţiile i-au fost mult mai puternice ca în dăţile precedente. Motivul era cât se poate de firesc: ştia exact ce vrea să facă de data asta cu banii, să călătorească în jurul lumii. “Mă îmbarcam pe Aeroportul Internaţional Traian Vuia din Timişoara pe 14 iunie 2011. Singura diferenţă faţă de dăţile trecute era că pe biletul meu de avion scria Timisoara – Londra - New York – Auckland – Sydney – Singapore - Hong Kong – Londra - Bucuresti. Îmi propusesem de foarte mult timp să fac turul lumii, dar din tot felul de motive nu am reuşit", mărturiseşte Valentin. “Am avut 3 joburi la un moment dat, ca să fiu sigur că voi avea bani suficienţi pentru a-mi îndeplini visul"

Prima destinaţie: Ocean City. Aici se simţea deja ca acasă. Mai lucrase aici şi în verile trecute. Prima săptămână a fost una de revedere cu vechii prieteni din anii trecuţi, însă ce a urmat nu a fost la fel de uşor. O plimbare în jurul lumii necesită şi o serie de sacrificii. “Am avut 3 joburi la un moment dat, ca să fiu sigur că voi avea bani suficienţi pentru a-mi îndeplini visul: ROUND THE WORLD TOUR! Am lucrat în 2 restaurante, iar noapte eram recepţioner într-un hotel. Nu era greu pentru că îmi plăcea ce făceam şi eram motivat de călătoria pe care urma să o fac", povesteşte studentul timişorean.

Chiar dacă eforturile pentru a strânge banii au fost mari, vara a trecut repede pentru ambiţiosul student, iar banii strânşi au ajuns pentru călătoria pe care şi-o propusese, ba mai mult, şi-a permis să îşi extindă puţin traseul pe care îl programase iniţial. Aventura propriu-zisă a început în 21 septembrie, cu un zbor de 21 de ore, dintr-o emisferă în cealaltă. “A fost foarte ciudat să plec toamna din State şi să ajung în Noua Zeelandă, unde parcă abia atunci venise primăvara. Venisem cu un obiectiv clar: sa fac bungee jumping de pe Auckland Bridge. Dupa Auckland am mers in Sydney unde am rămas speech-less. Este probabil oraşul cu cea mai modernă arhitectură pe care am avut ocazia să îl văd", îşi aminteşte cu plăcere Valentin.

“Din Sydney am ajuns la Singapore unde am fost foarte impresionat de cele 3 turnuri imense Marina Bay Sands".Cu toate astea, adevărata excursie pe care o aştepta cu nerăbdare era spre Vietnam. Acolo avea să descopere o lume total diferită de ceea ce se aştepta. Aglomeraţia, traficul infernal, gălăgia apăsătoare şi mirosul diferit al acelei lumi l-au făcut să poposească acolo doar o zi, pornind în excursia sa către un loc ceva mai liniştit, delta Mekongului, unde avea să descopere un obicei puţin cam ciudat. “În faţa mea, un localnic a tăiat capul unei cobre regale, iar din sângele ei şi nişte vodka mi-a preparat cel mai bizar cocktail pe care l-am putut bea vreodată", povesteşte Valentin.

După Vietnam a urmat Cambodgia, unde a avut ocazia să vadă vechiul Angkor, adică peste 100 de km pătraţi de temple vechi de aproape 1000 de ani. Cea mai mare parte a excursiei a petrecut-o însă în Thailanda. “De la nebunia Ban Bangkok-ului, la staţiunile luxoase sau Maya Bay (insula unde s-a filmat The Beach cu Leonardo DiCaprio), peste tot descopeream parcă o altă lume. După Thailanda am mers în Malayesia, unde am vizitat câteva zile Kuala Lumpur, unde am rămas impresionat de infrastructura pe o dezvoltaseră acolo". Ultima destinaţie a fost Hong Kong-ul. Tehnologia de acolo, zgârie-norii imenşi şi agitaţia l-au copleşit de-a dreptul. “A fost cel mai impresionant oraş pe care îl văzusem până atunci", îşi aminteşte şi acum Valentin.

După 5 luni de zile s-a întors în ţară, simţindu-se parcă alt om. “Toate experienţele pe care le trăisem şi-au pus amprenta asupra mea. Nici nu avea cum să fie altfel". Atunci când e întrebat dacă ar mai merge odată, răspunde fără să ezite că ar mai merge. Singurul regret al acestei experienţe rămâne că nu a apucat să vadă şi America de Sud, însă s-ar putea să ajungă şi pe acolo vara viitoare.