Povestea spionului de pe banca Belarusului

Bernd Stange, noul antrenor al formatiei cu care vor juca tricolorii pe 8 septembrie, in preliminariile Euro 2008, a fost agent STASI.

Pe 8 septembrie, echipa nationala de fotbal a Romaniei va juca la Minsk, in preliminariile Euro 2008, impotriva Belarusului.

Formatia ex-sovietica are pe banca un antrenor cu o viata de roman: germanul Bernd Stange, fost informator STASI, fost antrenor al reprezentativei Irakului pe timpul dictatorului Saddam Hussein, acum militant pentru pace si armonie intre popoarele lumii.

Bernd Stange s-a nascut in martie 1948, in jumatatea de Germanie colorata in rosu „ la russe, unde patru decenii si jumatate n-a batut vantul schimbarii, ci doar un crivat bolsevic.

Stange a jucat mediocru fotbal, numai la echipe de amatori din ligile inferioare ale RDG. La 20 de ani abandoneaza „cariera” de fotbalist pentru una de antrenor. A obtinut o diploma de tehnician la Universitatea de Educatie Fizica si Sport din Leipzig.

Nume de cod: Kurt Wenger

In 1970, mandria fotbalului est-german, Carl Zeiss Jena, il angajeaza pe Stange antrenor secund. Trec opt ani si zelosul neamt semneaza un angajament cu federatia est-germana.

Pentru inceput, sarcina tovarasului antrenor a fost pregatirea a diverse trupe de juniori. Intre timp, Stange semnase angajamentul cu adevarat  important pentru ascensiunea sa: cel de informator al STASI, temuta politie secreta est-germana.

In 1992, din arhivele fostei Securitati s-a scurs spre presa un dosar cu file galbene, care a dezgustat opinia publica: Stange figura pe larg ca informator platit. Avea un nume conspirativ frumos, ca de student la drept: „Kurt Wegner”.

Stange a recunoscut ca a fost turnator si a explicat ca avea doar 24 de ani cand a facut pactul cu diavolul. Apoi a pus placa pe care o pun toti securistii dovediti: „Am crezut ca fac un bine tarii mele”.

Intr-un acces de sinceritate, Stange a dezvaluit motivul real pentru care a cedat ispitei: „Eram antrenor secund la Carl Zeiss Jena si voiam sa fiu luat cu lotul care pleca in deplasare pentru un meci de Cupa UEFA, cu Wolverhampton Wanderers”.

La nationala RDG, tovarasul turnator Stange a indeplinit sarguincios sarcinile si a avut o „evolutie” corespunzatoare. Lucreaza ca „secund” o vreme, iar intre 1983 si 1988, RDG se poate lauda cu un selectioner zelos cu apucaturi de Iuda - Bernd Stange.

Intra in casele prietenilor

In 1979, „Kurt Wegner” turnase prompt: tovarasul Jorg Berger, pe atunci prietenul sau si antrenorul nationalei de tineret a RDG, intentiona sa fuga in Occident cu ocazia unui meci in Iugoslavia. Stange n-a fost crezut. Tovarasul Berger „sa dezerteze”? Parea peste poate.

Cand Berger si-a dus planul la indeplinire, Stange a devenit credibil si respectat in STASI. A primit acceptul serviciilor secrete de a patrunde in locuintele unor prieteni in absenta acestora, pentru „a culege” dovezi compromitatoare.

„Stange nu mai exista pentru mine. A fost un carierist fara caracter, gata sa-si denunte si sa-si barfeasca cei mai apropiati prieteni, doar pentru a ocupa o functie mai buna”, s-a plans Berger, cum fac toti oamenii tradati.

L-a ascultat Heiko Mallwitz si a notat toate acestea in biografia „Bernd Stange. Antrenor intre lumi”, volum aparut acum trei ani. Caderea Zidului Berlinului l-a prins pe Stange ca antrenor la dragostea sa de tinerete, Carl Zeiss Jena.

Antrenorul s-a perindat apoi pe la VfB Leipzig si Hertha Berlin, de unde a fost alungat, dupa ce presa libera l-a demolat pentru ispravile tovarasului „Kurt Wegner”. Contestat in Germania, Stange si-a luat lumea in cap. A antrenat oriunde, din Ucraina pana in Oman.i

Stange a fost un carierist fara caracter, gata sa-si denunte si sa-si barfeasca prietenii cei mai apropiati, doar pentru a ocupa o functie mai buna.

Nemtii uita si iarta

Antiamericanul Stange, „personalitatea sportiva a Germaniei”

 In noiembrie 2002, Bernd Stange ia o decizie curioasa si curajoasa: pleaca in Irak. Obiectiv: pregatirea temeinica a nationalei Irakului. In cele trei luni, cat a stat la Bagdad, Stange n-a scos o vorba rea despre Saddam Hussein. Un bun informator trebuie sa stie si cand sa taca.

A calificat echipa la Jocurile Olimpice din 2004, dar a demisionat. Cauza: l-a socat si l-a speriat razboiul „imperialist” condus de „fiara americana”. Dupa ce, in Irak, l-a periat din greu pe Uday, fiul lui Saddam Hussein si presedinte al Federatiei Irakiene de Fotbal, Stange s-a lepadat de dictator si a recunoscut conditiile mizere de pregatire.

Uday, cel pe care Stange il lauda pentru „conditiile create”, este unul si acelasi individ cu cel care in 1997, dupa un meci pierdut acasa de irakieni cu Kazahstanul (scor 1-2), ordona biciuirea jucatorilor. In iarna lui 2002, Stange a fost ales „Personalitatea sportiva” a anului in Germania. Fostul „Kurt Wegner” a recunoscut ca premiul nu se datoreaza performantelor sale profesionale.

Nemtii au uitat si au iertat pentru ca Stange a avut curaj sa plece in Irak si mai ales pentru ca a spus fraza asta: „Americanilor ar trebui sa li se arate cartonasul rosu!”. Se intampla in ovatiile unor manifestanti pacifisti, la Dresda.

Albit, un pic implinit, Stange s-a „retras” in ape mai linistite, in Cipru. Ultima trupa pe care a antrenat-o, inainte de intalnirea cu Hleb si compania: Apollon Limassol. La sfarsitul lunii trecute, Bernd Stange a inceput un nou capitol de roman, a poposit intr-o tara unde are toate sansele sa se simta bine: Belarusul lui Aleksandr Lukasenko.