Povestea prințului român care a intrat în gura Pentagonului

Povestea prințului român care a intrat în gura Pentagonului

Generalul britanic Chris Ghika, apostrofat de Pentagon după ce a contrazis administrația președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, prin declarația făcută în luna mai, potrivit căreia nu există o agravare a amenințării din partea forțelor proiraniene în Irak și Siria, este, de fapt, un vlăstar al vechii familii boierești Ghica. Acesta nu a folosit niciodată în spațiul public titlul de „Prinț”, iar la nunta Ducelui William și a lui Katte Middleton din 2011 i-a fost încredințată paza Reginei Elisabeth a II-a.

Chris Ghika a luptat în mai multe teatre de război, printre care amintim Irlanda de Nord, Sierra Leone, Irak sau Afganistan și a intrat în atenția mass-mediei internaționale în această lună, când, în cadrul unei teleconferințe cu Pentagonul, a susținut că misiunea coaliției internaționale în Siria și Irak constă în lupta împotriva Statului Islamic, și nu împotriva regimului iranian. „Misiunea noastră este de a învinge Statul Islamic. Iranul nu figurează nici în ordinele care miau fost date, nici în directive, nici în vreun document de organizare”, a specificat el.

„Suntem aici la invitaţia guvernului irakian pentru a învinge Statul Islamic şi nu pentru a avea ceva cu Iranul”, a adăugat acesta. „Subliniez asta pentru că eu cred că este într-adevăr important în acest stadiu”, a mai spus generalul britanic, potrivit jurnaliștilor de la washingtonexaminer.com. Chris Ghika a făcut aceste afirmații în contextul în care SUA anunțaseră cu câteva zile în urmă că va trimite o flotă în frunte cu portavionul USS Abraham Lincoln, o navă de război plină cu amfibii și o baterie de rachete Patriot, ca răspuns la amenințările Teheranului.

Comandantul armatei americane: „Comentariile lui Ghika contravin ameninţărilor”

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacția comandamentului central al armatei americane nu a întârziat să apară. În acest sens, purtătorul de cuvânt al comandamentului, căpitanul de marină Bill Urban, l-a criticat pe Ghika, susținând că spusele sale contravin „ameninţărilor credibile, identificate de serviciile de informaţii ale SUA şi ale aliaţilor în ceea ce priveşte forţele din regiune susţinute de Iran”.

Urban a mai precizat că misiunea coaliției internaționale de combatare a Statului Islamic are acum un nivel înalt de alertă, pe măsură ce se continuă monitorizarea ameninţărilor credibile şi posibil iminente la adresa forțelor SUA din Irak.

Originile generalului Chris Ghika În vârstă de 47 de ani, generalul Chris Ghika se trage dintro familie princiară originară din Albania care a dat mulți domnitori în Țara Românească și Moldova, până la sosirea dinastiei Hohenzollern, dar și mari oameni de știință și de cultură. Ramura moldovenească a neamului, cunoscută drept „Brigadier”, a dat într-o singură generație trei frați di plomați: Alexandru, Emil și Grigore Ghika. „Cu toții au fost, în jurul anului 1900, miniștri plenipotențiari în diferite capitale însemnate: Grigore Ghika (1847–1911) a reprezentat regatul român la Berlin (1888–1896), apoi la Paris (1896–1908).

Potrivit necrologului publicat de Ion Varlam în septembrie 2001 în revista Căminul românesc, din Elveția, Alexandru Ghika „între 1948 și 1953 a avut diferite situații profesionale, fiind, pe rând, secretarul milionarului american de cetățenie română Gheorghe Sebastian și al Principelui Nicolae al României, trăind pe lângă aceștia în Tunisia, la Hammamet, și în Spania”, notează istoricul Mihai Sorin Rădulescu în cartea „Din istoria familiei Ghika. Contribuții de istorie culturală”.

De la Afganistan la Garda Reginei

Fiind responsabil cu protecția Reginei Elisabeth, la nunta Ducelui William și a lui Katte Middleton, generalul Ghika declara că nu numai pentru el, ci pentru toți din Garda Reginei a fost un mare privilegiu să participe la acel eveniment. La vremea respectivă, acesta a mai menționat că nu există un contrast mai mare decât acela dintre a lupta în Afganistan și a face parte din Garda Reginei în ziua nunții regale.