Povestea orbului care a terminat un maraton, ghidat de câini

Povestea orbului care a terminat un maraton, ghidat de câini

Thomas Panek și-a depășit limitele în cadrul semi maratonului de la New York. Sportivul și-a pierdut vederea în urmă cu 25 de ani și a decis, în 2014, să-și dreseze patrupedele pentru a-l ajuta să participe la curse.

Thomas Panek a devenit cunoscut în toată lumea, după ce a reușit o performanță uluitoare. Americanul, în vârstă de 48 de ani, a reușit să termine semimaratonul de la New York. Adică, să alerge 21 de kilometri. Nu este la îndemâna oricui să acopere această distanță, cu atât mai puțin unei persoane nevăzătoare.

Și-a pierdut vederea la 23 de ani

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Thomas Panek a suferit un accident, în urmă cu 25 de ani, și de atunci nu mai poate să vadă. Cu timpul a reușit să treacă peste o experiență cutremurătoare și să se dedice diferitelor activități pe care le poate întreprinde o persoană cu problemele lui Paneka.

 

A încheiat cursa după două ore și 20 de minute

 

Sportivul este președintele și directorul executiv al organizației „Guiding Eyes for the Blind” („Ochi” Călăuzitori pentru Nevăzători). În cadrul acestui proiect sunt crescuți și dresați câini care să ajute la ghdiarea orbilor. Trei dintre patrupedele care au dobândit asemenea abilități l-au însoțit, prin rotație, și pe Thomas, în timpul cursei United Airlines New York City Half Marathon. Alături de Labradorii Retrieveri Waffles, botezați Westley și Gus, semimaratonistul a încheiat alergarea după două ore și 20 de minute. Proiectul „Running Guides” (alergând cu ghizi) s-a născut în 2015. Oamenii cooptați de Panek au avut rolul de-a dresa câinii din rasele Labrador Retriever și Ciobănesc German, pentru a putea alerga pe distanțe medii și lungi. Există numeroase cazuri de persoane cu deficiențe de vedere, care apelează la însoțitori umani, atunci când participă la astfel de curse.

 

„Simți că nu mai este cursa ta”

 

Thomas Panek a explicat de ce a ales câinii: „Am vrut să fiu independent. Atunci când ești însoțit de o persoană, simți că nu mai este cursa ta”.

 

Și-a promovat organizația și a încercat să strângă fonduri pentru tratament

 

Sportivul a fost determinat să ia startul la competiția de la New York, pentru a-și promova proiectul caritabil ce implică nevăzătorii și câinii. De asemenea, el a încercat să strângă și fonduri pe care să le folosească la tratamentele veterinare de care au nevoie patrupedele. Alți 20.000 de alergători s-au înscris la semimaratonul desfășurat la New York.

 

50.000 de dolari, costul unui câine

 

În 2017, celebra publicație americană, „New York Times”, i-a dedicat un amplu reportaj lui Thomas Panek. Americanul a fost pasionat de alergare încă din copilărie, atunci când a visat să ajungă atlet. N-a reușit să performeze în sportul de performanță, dar mai important a fost că a reușit să depășească un moment cumplit al vieții, după ce și-a pierdut vederea, cu ajutorul curselor pe distanțe medii și mari. „Câinii de orientare nu erau obișnuiți să alerge pe distanțe mari. Nicio școală de dresaj nu pregătise patrupedele pentru așa ceva.

Problema era că nu ar fi fost sigur. Așa că am zis să încerc eu”, povestea Panek. Ideea i-a fost dată de un prieten, care urma să-l ghideze în 2014, înaintea cursei de la Boston. „De ce nu încerci, ca să vezi dacă este posibil să dresezi un câine pentru așa ceva?”, i-a sugerat amicul. Astfel a luat naștere organizația non-profit „Guiding Eyes for the Blind”. Unul dintre primii câini folosiți pentru ghidarea în regim de alergare a fost labradorul Gus. Estimativ, antrenarea și întreținerea unui patruped costă 50.000 de dolari. Interesant este că doar 1 câine din 3, din rasele Labrador Retriever și Ciobănesc German (cele mai indicate pentru un asemenea proiect) reușesc să devină „absolvenți”. Ceilalți care intră în program și nu se pot integra sunt folosiți la alte activități, cum ar fi detectarea bombelor sau drogurilor.