Povestea mafiotului care voia să fugă în Belize cu pașaport românesc falsificat

O rețea de falsificatori din Moldova a reușit să contrafacă acte de identitate românești. Liderul acesteia era un angajat al unui serviciu de securitate. Printre amatorii de falsuri: urmăriți general și suspecți de terorism

Teroriști, membri ai mafiei sau urmăriți general au apelat la serviciile unei grupări din Republica Moldova care au reușit să falsifice perfect acte de identitate românești. Liderul organizației a fost identificat în discuțiile telefonice ca „Dorin”, locuiește în Chișinău și este „posibil funcționar public într-o structură de securitate”.

Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, prin care au fost trimiși în judecată liderul rețelei din România, Nicu Rus (47 de ani) și alte zece persoane. Cazul a explodat în februarie 2015, atunci când cinci sirieni suspectați de terorism, care au fost prinși în Italia, cu acte de identitate false, după ce au apelat la această grupare: patru aveau cărți de identitate românești, unul avea documente emise de statul ceh. În martie 2015, procurorii SUPC și ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au făcut primele descinderi, iar magistrații au emis mandate de arestare pentru mai multe persoane.

Monitorizați

În timpul monitorizării, Nicu Rus l-a sunat de mai multe ori pe „Dorin”, care, uneori, îi spunea că este într-o misiune și nu poate vorbi. De altfel, Nicu Rus îi și spune unui colaborator: „Da, măi, nu că ăsta- i om mare, lucră în garda de corp a președintelui. Nu-i piele de...”. Din întreaga rețea din România, Nicu Rus este singurul care- l cunoaște pe „Dorin” și doar el ținea legătura, telefonic, cu acesta. Misiunea lui Nicu Rus în România era: achiziționarea de pașapoarte expirate sau temporare, procurarea de folii de securizare și de cerneală specială pentru imprimat documentele -cu ajutorul lui Cristian Ionuț Bot, fost lucrător al Serviciului Pașapoarte Maramureș, și să găsească clienți pentru acte de identitate falsificate. Prețul unui set complet de documente: 3-4.000 de euro pentru o carte de identitate, un permis de conducere și un pașaport turistic. Actele erau falsificate aproape perfect și treceau testul cu lampa cu infraroșii. Rețeaua oferea și reduceri, dacă erau comenzi ferme.

Zeci de pașapoarte falsificate

Procurorii SUPC au observat că aproape 100 de acte de identitate au fost falsificate în câteva luni. Atunci când cumpărau pașapoartele expirate, Nicu Rus motiva că acestea sunt necesare „că vor să ajute bărbați din Ucraina, să nu facă armata și să-i ducă în Italia”. „Deci îți dai seama, dacă-n America io l-am trecut pă un urmărit general”, se lăuda Zsolt- Robert Gyongy, unul dintre oamenii de încredere a lui Nicu Rus.

„Să ia lentile de contact”

Un moment a mu zant, în cazul cetățeanului irlandez, Tyndal Keith, pe numele căruia au fost făcute acte de identitate românești,cu identitatea Costică Nemțanu, din satul Finteușu Mic, comuna Satulung (Maramureș), falsificatorii au greșit culoarea ochilor și înălțimea.

Pentru a schimba culoarea ochilor, trebuia plătit un alt document. Rus Nicu nu voia să mai dea alți bani și l-a sfătuit: „Auzi, acolo știi tu la înălțime și ochi nu poate, numa’ înălțimea. Felinarele și dacă luăm niște lentile de contact”. „Și ăla sută la sută nu se vede, că ăsta-i meticulos, se uită”, preciza Rus.

În discuții, gruparea folosea un limbaj codificat: „purici”- elementele de siguranță, „horinca” -cerneala specială, „muncitorul” - cel care făcea falsurile, „copilul” - cel care prelucra fotografiile, „cămașa” - pașaportul expirat, „caiete” - pașaportul falsificat, „redresor”, „porc”- documentul contrafăcut, „videoclip” - poze sau „dulap”, „mese” şi „scaune”- pașaport, carte de identitate și permis de conducere.

„Îi tăt number one, nu ai mai văzut”

Într-un alt caz, procurorii SUPC au date potrivit cărora s-a încercat falsificarea unui pașaport pentru un cetățean turc, de origine kurdă, care ar fi suspect de terorism. Totul începe în Germania, acolo unde românca Amanda Balog, sora lui Adrian-Mircea Pop –cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, îi cere fratelui să o ajute cu o carte de identitate și un pașaport românesc pentru fratele unui coleg de muncă. Prețul: 7.000 de euro.

Pop a apelat la Rus, care a luat legătura cu Dorin, iar actul a fost făcut. „Te sun eu, da îi tăt number one, așe ceva nu ai mai văzut”, se lăuda Rus.

Adrian-Mi rcea Pop a declarat procurorilor că cetățeanul nu ar fi folosit niciodată actele falsificate, care ar fi fost executate profesionist. „Rus Nicu a folosit o lampă cu ultraviolete, arătându-mi originalitatea documentelor respective. Într- adevăr, cele două documente prezentau elementele de siguranţă specifice... Pașaportul a mai fost luat de Rus Nicu încă o dată pentru a-i aplica o viză de intrare în Turcia”.

„Afectează imaginea României și aderarea la spațiul Schengen"

Fostul polițist Cristian Ionuț Bot a povestit procurorilor SUPC cum l–a ajutat pe Nicu Rus cu pașapoarte expirate și folii de siguranță. „Astfel, am intrat în arhiva pasivă a Serviciului Paşapoarte şi mi-am însuşit un număr de şapte bucăţi de paşapoarte anulate, ce prezentau colţurile tăiate. Tot de acolo, mi-am însușit și o rolă de folie de siguranță ce era începută și prezenta urme de deteriorare. Precizez că toate aceste materiale erau rebuturi şi urmau a fi distruse. Mi-am însușit acele materiale considerând că activitatea de distrugere era una superficială și nu credeam că lipsa acestora va fi vreodată depistată”.

FOTO: Actele erau falsifi cate aproape perfect și treceau testul cu lampa cu infraroșii FOTO: EVZ

Procuroarea Denisa Cristodor (SUPC), cea care a coordonat ancheta în acest caz, arată în rechizitoriu că „activitățile ilegale ale rețelei avută în vedere pot să aducă atingere intereselor strategice ale României, afectând atât imaginea cât și demersurile de aderare a țării noastre la Spațiul Schengen”.

Ea atrage atenția că în legătură cu Nicu Rus se află foști sau actuali lucrători MAI, „cu privire la care există indicii că îl sprijină la falsificarea documentelor. Se poate aprecia că faptele cuprinse în dosar au potențial de afectare a credibilității, durabilității și ireversibilității reformelor instituite conform obiectivelor de referință cuprinse în MCV”.

Miza: bani și angajarea iubitei

Unul dintre cei care au apelat la rețeaua de falsificatori a fost italianul Salvadore Roberto Menzo (foto), care voia un pașaport și un permis de conducere românești. Italianul fusese condamnat, pe 28 martie 2013, în primă instanță de Tribunalul din Perugia, la 18 ani şi 6 luni de puşcărie. Motivul: a ordonat uciderea, pe 28 septembrie 2007, unui fost colaborator, Salvatore Conte.

Scandal de la droguri

Crima ar fi fost comisă de „garda sa de corp”, Marcello Russo. Motivul: drogurile și banii. Potrivit presei din peninsulă, Menzo conducea o grupare criminală în provincia Perugia și avea legături cu clanul mafiot Casalesi din Casal di Pincipe.

În martie, presa italiană a scris că autoritățile italiene au descoperit că Menzo, de frica unei condamnări definitive, plănuise, împreună cu un avocat sud-american, să fugă în Belize. Pentru a ascunde urma, traseul avea mai multe escale, prin Istanbul (Turcia) şi apoi Sao Paolo (Brazilia). Totul cu ajutorul unor acte procurate de la un trasportator român. În Belize, pentru a obţine un permis de şedere legal, chiar ar fi organizat o căsătorie cu o femeie originară din acea ţară. Procurorii SUPC au refăcut traseul actelor pentru italian. În toamna anului 2014, patronul unui bar, Alfio Strano, i-a cerut cetățeanului român, Andrei Blagoslov, să-i facă rost de acte românești pentru Menzo. Promisiuni: o sumă mare de bani, iar prietena acestuia anagajată la bar. Blagoslov a luat legătura cu un amic Radu Belu –care avea relații în poliție- care l-a sunat pe Emil Breban- locotenentul lui Nicu Rus.

Într-o primă fază, italianul a primit un pașaport românesc perfect, dar același nume: Salvadore Roberto Menzo. El a cerut un document nou și l-a plătit anticipat.

„Mi-a spus că Menzo a fost reținut!

Radu Bela discută, pe 19 noiembrie 2014, cu Emil Breban despre o neregulă din pașaport, era trecută greșit și înălțimea, actul trebuia refăcut. Cum am arătat, pașaportul a fost refăcut, pe cheltuiala lui Menzo.

Bela: O zis că trebuie făcut înapoi. Bine, o zis că plăteşte, da’ o greşit acolo ceva, în loc de 162, trebuie 170.

Breban: Aha. De ce?

Bela: Cât îs şi eu. Ştii?

Breban: Păi da, da’ aia nu trebuie.

Bela: De ce?

Breban: Nu trebuie aia, amu nu pune nimeni pe tine.

Bela: Păi nu, da’ o zis că nu că vrea să fie, amu dacă plăteşte, ce?

Breban: No, dacă plăteşte, treaba lui.

Bela: Mai ai datele ălea?

Breban: Nu, trebuie să mai fie, trebuie să mai fie, că-s. Nu cred că le-o şters.

Mărturia

Andrei Blagoslov a declarat în fața procurorilor SUPC că s-ar fi plătit 3.000 de euro pentru acte.

„Cunosc faptul că Bela Radu i-a dat acel paşaport lui Alfio, iar acesta din urmă a achitat restul de 1.200 de euro. După o săptămână m-am întâlnit în Italia cu Alfio şi mi-a prezentat paşaportul, spunându-mi că nu-i bună înălţimea înscrisă în acel document şi că trebuie menţionat un alt nume care să fie românesc.

După ceva timp, am fost sunat de Alfio, care mi-a spus că Menzo Salvadore Roberto a fost reținut de Poliția Italiană. Am aflat, ulterior, că Menzo Salvadore Roberto a fost reţinut de autorităţile italiene, înainte să plece din ţară şi că s-au găsit asupra lui documente false... Din câte îmi amintesc, Alfio Strano mi-a spus că i-a plătit lui Bela Radu 3.000 euro pentru obţinerea următoarelor documente: paşaport, carte de identitate şi permis auto pe numele lui Menzo Roberto.”