Un grup de elevi și studenți pasionați de teatru a ajuns de la repetiții în parc, să predea ore de teatru adulților. Impresionată de talentul lor, o universitate privată le-a pus la dispoziție o sală.
Trupa de Teatru Arthesium a luat naștere în urmă cu doi ani. Erau 10 elevi care sperau să schimbe lumea teatrală, conduși de studentul Cosmin Cornici. Tinerii nu își permiteau închirierea unui sediu, drept pentru care făceau repetiții pentru spectacole în parcuri: „Când am plecat la drum cu acest proiect, mi-am dorit să aduc tinerii pasionați de teatru sub același acoperiș și sub aceeași direcție“, ne-a declarat coordonatorul trupei, Cosmin Cornici.
Pasiunea lor a dat contur acestei inițiative, trupa ajungând în 2014 să numere peste 200 de membri. În ciuda tinereții lor, au ca țel salvarea teatrului românesc, iar pentru asta au trecut la fapte, oferind tuturor celor interesați de teatru cursuri gratuite.
Pentru că „teatrul trebuie să fie liber și accesibil tuturor”, cursurile sunt adresate și personelor adulte și pot fi urmate de doritori pe o perioadă nedeterminată, ne-a explicat Cosmin Cornici. Trupa pregătește o nouă rundă de cursuri, iar doritorii se pot înscrie până la data de 14 decembrie. Universitatea Hyperion le-a oferit tinerilor un spațiu pentru pregătirea spectacolelor.
Pe lângă cursuri, doritorii pot participa alături de trupă la diverse festivaluri și spectacole. „Participăm la concursuri și festivaluri, de unde de fiecare dată ne-am întors cu premii”, ne-a declarat Ioana Budu, membră în trupa Arthesium.
În doi ani, am făcut peste 100 de spectacole și am organizat două festivaluri proprii. IOANA BUDU, membră a trupei
Unde îi puteți vedea
Actorii trupei oferă spectacole de teatru pe care, prin dăruire, le-au transformat în unele profesioniste. Și pentru că teatrul unește, Cosmin ne-a împărtășit cel mai frumos moment pe care l-a trăit alături de trupă: „Am realizat un Flashmob la metrou Unirii unde am reușit să oprim toți oamenii aflați în trecere“.
Referitor la planurile de viitor, Ioana ne-a spus că cel mai nou proiect al trupei se numește „Salvează teatrul românesc” și are scopul „de-a arăta oamenilor din București și nu numai cum și de ce este cu adevărat minunată lumea teatrului.”
„Ne place să combinăm teatrul cu muzica și dansul, așa toate artele se întâlnesc“, crede tânăra.
Cât despre rezultatele muncii lor, acestea încep să se vadă: „Ca și coordonator principal, sunt fericit să văd că din ce în ce mai mulți oameni se interesează de soarta teatrului românesc. Suntem o echipă bine închegată și bine formată. Ne recomandă experiența, care face diferența!”, ne-a mai declarat coordonatorul trupei, studentul Cosmin Cornici.