Evenimentul Zilei > Monden > Povestea femeii irlandeze care a infectat zeci de americani cu virusul unei boli periculoase. O treime din viață a stat în carantină. FOTO
Povestea femeii irlandeze care a infectat zeci de americani cu virusul unei boli periculoase. O treime din viață a stat în carantină. FOTO

Povestea femeii irlandeze care a infectat zeci de americani cu virusul unei boli periculoase. O treime din viață a stat în carantină. FOTO

Mary Mallon, o femeie irlandeză care a emigrat în SUA, a infectat, de-a lungul vieții sale mai multe persoane cu bacteria Salmonella Typhi, care dezvoltă febră tifoidă. Femeia a fost plasată în carantină cu forța de către oamenii legii.

Mary Mallon, o irlandeză care a emigrat în SUA, a stat o treime din viața sa în carantină, pe o insulă din New York. Femeia era infectată cu Salmonella Typhi și a transmis boala care stă la baza febrei tifoide la zeci de persoane din orașul în care locuia. 

Mary Mallon s-a născut în Irlanda de Nord, pe 23 septembrie 1869, însă a emigrat în SUA în anul 1884, din cauza foametei. În SUA, Mary Mallon lucra ca bucătăreasă, prin urmare intra în contact cu foarte multe persoane pe care le-a infectat cu Salmonella Typhi. Nimeni nu era în cunoștință de cauză de bacteria pe care irlandeza o transmitea întrucât era boala era asimptomatică. 

Cum au aflat americanii de boala femeii

Pentru că Mary Mallon era asimptomatică, americanii nu știau că purta bacteria periculoasă. Însă, într-o zi, Mary Mallon a fost angajată de un bancher din New York, pe nume Charles Henry Warren. Femeia gătea pentru familia înstăritului cât timp acesta se afla în vacanță în Long Island. 

Unsprezece persoane s-au infectat cu bacteria Salmonella Typhi și au făcut febră tifoidă, printre care se numărau și fiicele și soția bancherului. Bărbatul a demarat o investigație, sub observația lui George Soper, specialist în febra tifoidă, și a descoperit că Mary Mallon era sursa bacteriei în cauză.

Femeia l-a atacat pe expert cu o furculiță

Pe parcursul investigațiilor pe care pe demara expertul în febra tifoidă, George Soper găsea noi indicii care arătau că femeia purta bacteria, fiind asimptomatică. După o perioadă, Mary Mallon a fost surprinsă de specialist lucrând la o altă familie de americani, tot ca bucătăreasă și a atenționat-o că infectează oamenii din jurul său și că, potrivit anchetelor sale, în fiecare loc în care s-a deplasat au fost dezvoltate noi focare de febră tifoidă

Mary Mallon a fost revoltată și l-a atacat pe specialist cu o furculiță. George Soper a apelat la reprezentanții Departamentului de Sănătate din New York, în speranța că o vor convinge pe Mary Mallon să se izoleze, însă aceștia au fost și ei atacați de femeie. 

Mary Mallon a fost carantinată cu forța

Din cauza atitudinii pe care Mary Mallon o adopta față de specialiștii din sănătate, oamenii legii au urcat-o cu forța într-o ambulanță și au transportat-o la o unitate medicală, unde medicii i-au pus diagnosticul. Femeia era, într-adevăr, purtătoare asimptomatică a bacteriei Salmonella Typhi, motiv pentru care a fost carantinată într-o unitate sanitară de pe insula North Brother, unde a petrecut doi ani de zile. 

Revoltată și convinsă că autoritățile au fost incorecte față de ea, Mary Mallon a trimis în judecată autoritățile americane, în anul 1910. Acestea au dat câștigat de cauză femeii și Mary Mallon și-a putut continua viața mai departe. 

Însă valurile de infectări nu se opreau, din contră. Boala continua să se răspândească. Nu la foarte mult timp de la eliberare, Mary Mallon a fost carantinată din nou, de data aceasta pe insula North Brother. 

sursă – National Geographic

Mary Mallon a decedat pe 11 noiembrie 1938, la vârsta de 69 de ani, după ce în 1932 a suferit un atac cerebral și a fost paralizată. Femeia a îmbolnăvit, de-a lungul vieții sale, 54 de persoane cu febră tifoidă, dintre care trei cazuri au fost mortale, conform incredibilia.ro.