Povestea expresiei „Ai, n-ai mingea, tragi la poartă”. Butada nu-i aparține lui Hagi

Povestea expresiei „Ai, n-ai mingea, tragi la poartă”. Butada nu-i aparține lui Hagi

„Ai, n-ai mingea, tragi la poartă” Așa sună cea mai cunoscută vorbă de duh din fotbalul românesc, paradoxul logic folosit pe post de ironie, poantă, care a făcut carieră de-a lungul timpului și de care este imposibil să nu te fi lovit.

Celebra rostire a depășit zona fotbalului și a ajuns pe buzele multor români. Majoritatea, atunci când o folosesc, se gândesc și la cel care ar fi lansat zicala ce descrie o  semi-imposibilitate tehnică. „Vorba lui Gică Hagi. Ai n-ai mingea, tragi la poartă”. Așadar, „Regelui” îi este atribuită butada. Cel mai mare fotbalist din istoria țării și-a trecut în cont câteva „perle” sclipitoare, dar nu și vorbele amintite mai sus.

De fapt, expresia a avut nevoie de câteva decenii pentru a deveni notorie. Și, bineînțeles, lipită de numele lui Gică Hagi, ea s-a și consacrat. Nu există nicio consemnare video, audio sau scrisă care să-i atribuie acest „nestemat” antrenorului de la FC Viitorului. Însă, există o certitudine. Primul om de care presa își amintește afirmând „Ai, n-ai mingea, tragi la poartă” este fostul antrenor Victor Roșca (66 de ani). Cel poreclit „Vicki” lucra la Petrolul Ploiești în sezonul 2000 - 2001. Înaintea unui meci cu Rapid, tehnicianul s-a enervat din cauza unui ziarist mult prea curios, la o conferință premergătoare confruntării.

Ne puteți urmări și pe Google News