Povestea Europei Libere

Doina Cornea, N.C. Munteanu, Monica Lovinescu şi Emil Hurezeanu sunt „personaje“ în documentarul „Război pe calea undelor“.

Coproducţie România-Germania- Luxemburg, „Război pe calea undelor“, realizat de Alexandru Solomon, va fi proiectat în deschiderea Festivalului de Film ASTRA de la Sibiu, în avanpremieră mondială, în această seară, de la ora 19.00.

„Război pe calea undelor“ („Cold Waves“ este titlul sub care va circula în străinătate) prezintă, pentru prima oară, una dintre cele mai spectaculoase şi mai dramatice poveşti din anii comunismului: cea a postului de radio Europa Liberă şi a luptei acestuia pentru a menţine speranţa vie dincolo de Cortina de Fier.

Aşa cum îi place să spună regizorului, „filmul este o neasemuită poveste de dragoste şi ură, ţesută în jurul a ceva ce nu poţi vedea, atinge sau cântări: undele radio“. În anii ’70-’80, Radio Europa Liberă era o supapă de evacuare a nemulţumirilor şi, totodată, confidentul a milioane de români.

Însă nu şi pentru oamenii regimului totalitar comunist: pentru aceştia, postul de radio finanţat de americani era un duşman de moarte. Serviciile secrete româneşti au mers chiar până la a-l angaja pe temutul terorist şi asasin de talie internaţională Carlos Şacalul să „rezolve“ anumite probleme şi să lichideze anumiţi indezirabili.

Toţi protagoniştii acestei poveşti care pare aproape incredibilă în ziua de astăzi, mai ales pentru generaţiile crescute după 1989, se confruntă din nou acum în documentarul „Război pe calea undelor“, al lui Alexandru Solomon: oamenii de la radio - fostele voci fără chip, terorişti, ascultători simpli, ca şi securişti sau secretari de partid. Interviu cu Carlos Şacalul Protagoniştii poveştii despre secţia română a Radio Europa Liberă în anii ’70-’80 sunt nume ca: Monica Lovinescu, Neculai Constantin Munteanu, Nestor Ratesh, Emil Hurezeanu, Detlev Mehlis (procurorul german care a anchetat atentatele de la München), Doina Cornea, Richard Cummings (directorul american al pazei de la Europa Liberă), Vasile Paraschiv, Ilie Merce (comandantul grupei „Eterul“, din Securitate), Ilich Ramirez-Sanchez - alias Carlos Şacalul - şi mulţi alţii.

Teroristul Carlos, închis pe viaţă într-un penitenciar din Franţa, nu a putut fi „vizitat“, în ciuda insistenţelor echipei de filmare, dar s-a reuşit intervievarea lui telefonică. Alexandru Solomon insistă asupra încărcăturii artistice şi emoţionale a peliculei sale, dincolo de aspectul de frescă istorică: „Nu este un film de investigaţ ii, ci unul care prezintă în primul rând o poveste, cea a relaţiilor dintre anumite grupuri de oameni“.

Cu acest documentar de lungmetraj despre Războiul Rece şi terorism, Alexandru Solomon îşi continuă studiul asupra propagandei şi sistemului comunist început odată cu excepţionalul lungmetraj „Marele jaf comunist“, prezentat cu un imens succes în întreaga lume. Filmul va rula în cinematografele din România din 30 noiembrie. FESTIVAL 14 premiere româneşti Festivalul Internaţional de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA este unul dintre cele mai importante evenimente ale toamnei culturale sibiene. Timp de o săptă- mână, manifestarea va aduce în Capitala Culturală Europeană 56 de filme, provenind din 30 de ţări. Lor li se vor alătura alte 34 de pelicule din programele speciale. Numai la secţiunea dedicată producţiilor româneşti sunt înscrise 14 premiere. Un program aparte este „Privire spre Europa de Est“, cu selecţie de documentare produse de ARTE şi BBC/Ch 4. Juriul va fi format din zece personalităţi, printre care şi regizorul Cristi Puiu.