Povestea ciobanului care a obținut 100.000 de lei de la Ministerul Mediului, după ce a fost atacat de un urs

Urs sursă: arhivă EvZ

Un cioban din județul Prahova a avut câștig de cauză într-un proces în care a cerut daune morale de la Ministerul Mediului, după ce a fost atacat de un urs agresiv. Două instanțe de judecată, Judecătoria Câmpina și Tribunalul Prahova, i-au dat câștig de cauză.

Gheorghe Bujgoiu a fost atacat de un urs, în apropiere de orașul Breaza, în data e 25 septembrie 2021. Era cu oile și se îndrepta spre stână, moment în care a fost atacat de un urs agresiv, în apropiere de Cheile Proviței.

Imediat după incident, bărbatul a fost transportat de urgență la spital, cu răni grave. În cererea de chemare în judecată, Bujgoiu a arătat ce răni grave a suferit, în urma acestui atac.

”În urma acestui atac a suferit prejudicii corporale grave, respectiv: fracturi multiple ale craniului si oaselor fetei; plaga deschisa a altor parti si localizari multiple ale obrazului si regiunii temporo-mandibulare; leziuni superficiale multiple ale capului; fractura a planseului orbitei; fractura a altor oase ale craniului si ale fetei; fractura a oaselor nasale. A arătat faptul că, dacă animalul nu l-ar fi abandonat, probabil consecinţele ar fi fost mult mai grave sau chiar fatale”, se arată în sentința Judecătoriei Câmpina.

După atac, ciobanul a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Ploiesti, după care a fost transferat la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, din București, unde a stat internat doua săptămâni și a suferit mai multe intervenţii chirurgicale.

Ministerul Mediului este bun de plată

După ce au fost administrate toate probele, Judecătoria Câmpina a decis că Ministerul Mediului, trebuie să îi achite lui Gheorghe Bujgoiu, suma de 100.000 de lei, cu titlu de daune morale.

Judecătorul a stabilit că legea este clară. Atunci când un animal sălbatic produce răni unei persoane, autoritatea centrală este bună de plată, pentru că nu a luat măsurile necesare pentru ca atacul să nu aibă loc.

”Prin art. 131 din lege se arată că „(1) [î]n cazul atacurilor exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, soldate cu rănirea/decesul unei persoane fizice, se vor acorda victimei despăgubiri de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare şi/sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de mediu, care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, de la momentul producerii incidentului, precum şi daune morale”, se mai arată în sentință.

Tribunalul Prahova a decis miercuri să respingă apelul formulat de Ministerul Mediului.