Povestea bătrânului care la 87 de ani trece peste grote de 40 de metri adâncime. Speologul l-a cunoscut şi pe Racoviţă

Cel mai vârstnic speolog activ din lume este profesor dr. Iosif Viehmann, care, la 87 de ani, a reuşit să parcurgă în siguranţă pasaje tehnice dificile dintr-o peşteră din Munţii Apuseni

Acesta a realizat o coborâre şi o urcare pe verticală, traversare şi o tiroliană de peste zece metri peste un puţ de circa 40 de metri, a anunţat preşedintele Asociaţiei Speologice Sfinx Gîrda, Christian Ciubotărescu.

Membrii Asociaţiei din Gîrda, alături de cei ai Asociaţiilor Speologice Silex şi Avenul din Braşov, Focul Viu Bucureşti şi ai clubului studenţesc 'Cetăţile Ponorului' din Cluj au acordat, pe parcursul acestui an, sprijin profesorului Iosif Viehmann, pentru a putea să-şi desfăşoare activitatea de cercetare în peşteri.

La venerabila vârstă de 87 de ani, renumitul cercetător, explorator de peste şase decenii, a reuşit să parcurgă în siguranţă pasaje tehnice dificile dintr-o peşteră din Alba, respectiv coborâre şi urcare pe verticală, traversare şi o tiroliană de peste 10 metri peste un puţ de circa 40 de metri.

"Această performanţă îl face cu siguranţă cel mai vârstnic cercetător speolog activ în viaţă", susţine Ciubotărescu.

Viehmann a parcurs pasaje dificile din peşteră pentru a studia formaţiuni excentrice cu o localizare deosebită, el fiind unul din cercetătorii care au descris mecanismul de formare a acestor formaţiuni care sfidează gravitaţia, crescând în toate direcţiile.

Iosif Viehmann este singurul cercetător în viaţă al Institutului de Speologie "Emil Racoviţă" care a avut privilegiul să-l cunoască pe Racoviţă (1868-1947), fondatorul Biospeologiei şi al primului institut de speologie din lume, întemeiat în 1920 la Cluj.