Povestea avocatului care a distrus mandatele pe siguranță națională, arma Binomului

Avocatul Sergiu Bogdan a demonstrat la Curtea Constituțională că Legea SRI, în baza căreia se fac interceptări pe mandate de siguranță națională (MSN), este neconstituțională și permite abuzuri grosolane ale procurorilor DNA

Profesor de drept, avocatul Sergiu Bogdan a reușit să determine Curtea Constituțională să declare neconstituțional un articol din Legea 51/2001, a SRI, folosit intens de DNA, în dosarele de corupție. El îl apără pe un afacerist care s-a trezit trimis în judecată de DNA Oradea, în baza a trei interceptări obținute pe baza unui MSN.

„Avem la dosar trei interceptări din 2011 și un mandat de siguranță națională semnat de un procuror. Acest lucru l-am contestat în fața judecătorului. Magistratul ne-a spus că probele au fost adunate ilegal, dar cu toate astea le-a păstrat ca valabile în dosar”, spune Sergiu Bogdan.

MSN-ul emis pe numele omului de afaceri orădean Beniamin Rus conține foarte multe informații, care sunt secrete chiar și pentru judecător. Pentru apărare nici nu mai are rost să vorbim. „Nimeni nu știe ce alte informații mai sunt acolo, nici judecătorul, și asta pentru că SRI susține că este clasificat. Nu știm contextul în care s-a cerut un astfel de MSN.

Domnul Rus a fost ascultat ani de zile și poate a vorbit și cu alte persoane, iar peste un număr de ani aceste informații vor fi scoase la lumină de SRI. În mod normal și legal, aceste probe se distrug după o perioadă”, ne-a declarat avocatul.

Dosare penale cu coperțile goale

În dosarele penale, construite pe baza unui MSN, nimeni nu știe ce probe sunt, cu excepția ofițerului SRI: „Acest ofițer poate trimite la dosar doar ce probe dorește. Noi am cerut desecretizarea dosarului, dar judecătorul ne-a respins cererea. Ne-a spus verbal că, în acest caz, s-a încălcat articolul 8 din CEDO, dar cu toate astea a păstrat probele adunate ilegal. Atunci am luat decizia să atacăm la Curtea Constituțională”.

„Au pus acolo și alte litere, să dea greutate cererii”

Avocatul Sergiu Bogdan a mai spus că, în cazul lui Beniamin Rus, s-a cerut mandat de siguranță națională, nu doar pentru fraza considerată acum de Curtea Constituțională ca fiind neconstituțională, și anume: „Aduc atingere gravă drepturilor şi libertăților fundamentale ale cetățenilor români”.

„Au pus acolo și alte litere, să dea greutate cererii. Judecătorul care a emis mandatul a verificat pur formal dacă acesta respectă prevederile legale, dar nu i s-a pus în fața vreun dosar cu probe. În toate cazurile se face la fel”.

Sergiu Bogdan a depus o cerere la Curtea Constituțională să se declare neconstituțional articolul 3, litera f din Legea SRI, care nu este foarte clar, și a câștigat. La finalul lunii februarie 2018, Curtea a decis că articolul este neconstituțional. „Are exprimări vagi, care lasă loc de abuzuri. Eu sunt convins că în toate țările civilizare se fac astfel de interceptări, dar ele nu sunt folosite în justiție, ca la noi.

Eu cred acum că aceste probe vor fi anulate de instanță”, a mai spus Bogdan. Curtea a decis ca probele obținute în baza mandatelor de siguranță națională să fie îndepărtate din dosarele penale.