Povestea aventurierului român care a cucerit Patagonia

Povestea aventurierului român care a cucerit Patagonia

Julius Popper, un român de origine evreiască, a venit pe lume pe 15 decembrie 1857, la Bucureşti şi a murit pe 5 iunie 1893, la Buenos Aires, în Argentina

Începe un nou voiaj care îl duce în Siberia, de acolo în Alaska, apoi în Canada şi Statele Unite, unde rămâne o perioadă la New Orleans, participând la programul de canalizare şi urbanizare a oraşului. În anul următor, proiectează sistematizarea oraşului şi portului Havana – Cuba, pe atunci o colonie spaniolă. Din Cuba pleacă în Mexic, unde face lucrări de cartografiere şi debutează ca ziarist la o publicație a emigranților.

Divergenţele dintre Chile şi Argentina cu privire la ocuparea şi colonizarea Patagoniei, un arhipelag de 72.000 km2 datează de prin anii '40 ai secolului al XIX-lea. Argentina a pornit în 1870 o controversată campanie de cucerire a deşertului şi de subjugare/nimicire a populaţiei băştinaşe, amerindienii selk'nam, cunoscuţi şi ca ona, din sudul provinciei. După aproape o jumătate de secol de ciocniri şi tensiuni, Argentina şi Chile semnează la 23 iulie 1881 Tratatul Frontierelor, Ţara de Foc devenind atât pentru Argentina (22.000 km2), cât şi pentru Chile (50.000 km2) un important areal geopolitic introdus în programele naţionale de colonizare.

Căpitanul de fregată chilian Ramón Serrano Montaner a organizat în anul 1879 o expediţie în Ţara de Foc unde a găsit nisipuri aurifere şi chiar pepite de aur la Cabo Vírgenes, cunoscut drept Capul celor 11.000 de Fecioare sau Capul Horn, provincia Santa Cruz. Ştirea despre descoperirea lui Montaner i-a ajuns la urechi lui Popper în anul 1885, la vârsta de 28 de ani, când se afla în Brazilia. Se hotărăște pe loc și pleacă la Buenos Aires unde Popper intră în relaţii cu societatea politică şi cu oameni de afaceri din Argentina, cărora le expune planul său: descoperirea aurului din Santa Cruz, într-o regiune pe care a denumit-o „râpa dezolării” fapt care putea aduce Ţara de Foc în prim-planul exploatării aurului din Argentina. Și chiar se duce.

Ne puteți urmări și pe Google News

La reîntoarcerea în Buenos Aires el prezintă o expertiză preliminară care consideră că exploatarea auriferă ar putea fi mai productivă, aşa că începe să strângă personal şi materiale pentru organizarea unei explorări ştiinţifice mai temeinice în Patagonia.