Pot bogaţii să salveze Europa?

"Bogaţii, pot oare să salveze Europa?", titrează publicaţia germană "Handelsblatt", care constată că în sânul Uniunii Europene "s-a declanşat o cursă a ideilor creative asupra taxării celor bogaţi şi foarte bogaţi", scrie Presseurop.eu.

Preşedintele Franţei, François Hollande, vrea să impoziteze veniturile ce depăşesc un million de euro cu 75%. Premierul spaniol Mariano Rajoy, un conservator, a majorat cota maximă de impozitare de la 45% la 52% pentru veniturile care depăşesc 175 000 de euro pe an. În Italia, o "cotizaţie din solidaritate" pentru înalţii funcţionari, introdusă de fostul premier Silvio Berlusconi, există încă din anul 2011.

Şi acum, Germania se întreabă - cu patronul federaţiei sindicale DGB Michael Sommer în frunte - dacă trebuie să-i obligăm pe cetăţenii al căror venit depăşeşte 250.000 de euro să cumpere obligaţiuni ale statului, cu scopul de a umple visteria publică. Pentru experţi, această taxă ar putea să aducă trezoreriei 230 de miliarde de euro.

Idee-simbol, dar care nu rezolva criza datoriilor

Cotidianul economic din Düsseldorf precizează totuşi că puţini oameni simt că ar avea vreo legătură cu o astfel de măsură, aceasta se referă şi la muncitorii care au în proprietate locuinţa şi la cele 4,8 milioane de proprietari de IMM-uri din Germania, care şi-ar vedea distrusă baza economică a afacerii lor printr-o astfel de taxă.

Pentru "Handelsblatt", aceste idei "pot satisface sentimentul de dreptate, (…) dar servesc mai ales drept simbol. Nicăieri în Europa veniturile adunate prin aceste taxe nu depăşesc 4% din PNB. (…) Toate acestea nu contrazic neapărat o taxare a celor bogaţi. Dar asta contrazice teza potrivit căreia criza datoriei publice ar putea fi rezolvată în acest mod".