Serghei Gribenco, al doilea suspect în cazul jafului de la casa de schimb valutar din Braşov, a fost prins, astăzi, la Ploieşti. În cadrul conferinţei de presă susţinută de ministrul de Interne, Dan Nica, s-a menţionat că prinderea lui Gribenco a fost o acţiune de durată, extrem de complexă, la care au participat importante efective ale Poliţiei Române, dar şi echipe ale DGIPI (UM0962). Potrivit lui Nica, basarabeanul reprezenta un pericol major întrucât era "foarte bine pregătit, avea o pregătire contrainformativă şi era expert în crimă organizată". Gribenco a fost prins în urma unei descinderi minuţios organizate.
Ministrul de Interne a mai spus că acest caz a fost "extrem de complex" şi că în ultimii 20 de ani specialiştii crimininalişti nu s-au mai întâlnit cu un asemenea caz.
SRI a acordat sprijin "substanţial"
Serviciul Român de Informaţii a oferit un sprijin substanţial şi specializat în rezolvarea cazului de la Braşov, a declarat, pentru Mediafax, şefului Biroului de Presă a SRI, Sorin Sava.
Gribenco, în vârstă de 36 de ani, era dat în urmărire internaţională încă din 2005, fiind acuzat de furt şi înşelăciune. Acesta are de executat o pedeapsă de 4 ani şi jumătate, prejudiciul total adus mai multor societăţi fiind de 230.000.000 de lei.
Jaful de la Braşov, mâna profesioniştilor
Pe 29 ianuarie două persoane au fost ucise într-un atac armat la o casă de schimb valutar din Braşov. Principalul suspect în acest caz a fost rusul Serghei Gorbunov, care săvârşise jafuri asemănătoare şi care, atunci când s-a produs incidentul, se afla în stare de libertate.
Deşi ar fi trebuit să se afle în închisoare, Gorbunov a fost eliberat, pe motive medicale şi, după spusele sale, dar şi conform martorilor, în momentul jafului se afla într-o sală de arte marţiale.
După arestarea din 2004, Serghei Gorbunov a avut trei cereri de eliberare condiţionată, invocând, pe rând, nevralgie intercostală, lumbago cronic şi furuncul. Doar ultima i-a fost aprobată, în 5 mai 2008, când diagnosticul care l-a eliberat a fost "glaucom". De atunci, Gorbunov nu s-a reîntors în penitenciar. Eliberarea acestuia a fost considerată comparabilă cu cea a lui Omar Hayssam, iar în urma acesteia au fost demişi nu mai puţin de cinci procurori. Într-o declaraţie de presă susţinută după arestare, Gorbunov a negat toate acuzaţiile care i s-au adus, a admis că singura sa greşeală a fost aceea de a nu se întoarce în închisoare, şi a declarat că a fost folosit pentru a lua asupra sa fapta săvârşită de altcineva. Ştire actualizată la ora 19:30
CITIŢI ŞI: Ucigaşul din Braşov, infractor de profesie
PENITENCIARE CU UŞI DESCHISE: Gorbunov a avut trei complici în justiţie Vom reveni cu amănunte.