Evenimentul Zilei > International > Portretul lui Jean Castex, noul premier al Franței: „Un adevărat briceag elvețian”
Portretul lui Jean Castex, noul premier al Franței: „Un adevărat briceag elvețian”

Portretul lui Jean Castex, noul premier al Franței: „Un adevărat briceag elvețian”

Le Monde (Franța): Cine este Jean Castex, noul prim-ministru pentru continuarea mandatului lui Emmanuel Macron?

În timpul transferului de putere, el a revendicat o „comunitate de valori” cu Edouard Philippe, în timp ce a avertizat că, odată cu criza de sănătate, „prioritățile vor trebui să evolueze, iar metodele vor trebui, prin urmare, adaptate”.

Funcţionar superior, ales local şi consilier al lui Nicolas Sarkozy, Jean Castex, desemnat vineri, 3 iulie, în funcţia de prim-ministru pentru a-l înlocui pe Edouard Philippe, a devenit o personalitate pentru majoritatea după misiunea sa de consilier strategic pentru redeschiderea ţării după izolare.

Acest bărbat de 55 de ani, care nu a fost niciodată ministru, cumulează, în ochii preşedintelui avantajele necesare pentru a duce la bun sfârşit a doua etapă a mandatului prezidenţial: etnarh, dar în contact cu teritoriile; mereu etichetat LR, dar un reputat om al dialogului şi perfect cunoscător al arcanelor puterii după trecerea sa pe la Elysée ca secretar general adjunct, la sfârşitul mandatului lui Nicolas Sarkozy.

Vineri, în timpul transferului de putere, în curtea Hotelului Matignon, noul premier a revendicat o „comunitate de valori” cu Edouard Philippe, „aceste valori democratice şi republicane”. Schiţând ce va urma, el a spus că, din cauza crizei sanitare, „priorităţile vor trebui să evolueze şi, prin urmare, metodele vor trebui adaptate”. „Va trebui mai mult ca niciodată să reunim naţiunea” pentru a continua reformele deja începute pentru „a ieşi din această încercare mai puternici şi mai solidari”.

La începutul lunii aprilie, în toiul crizei, Jean Castex a primit un telefon de la Edouard Philippe. „Am avea nevoie de tine”, i-a spus premierul. Bărbatul era atunci delegat interministerial la Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024 și a preluat conducerea Ministerului Sănătății, pe care îl cunoștea bine, pentru a se gândi la redeschiderea unei Franțe oprite, în timp ce câteva sute de oameni mureau încă în fiecare zi de Covid-19 în țară.

Dotat cu o echipă formată din 18 persoane, el a navigat între Elysée, Matignon și Ministerul Sănătății pentru a propune o strategie de ridicare a măsurilor stricte pentru controlul epidemiei. El apăra redeschiderea cu pași mici și, pe cât posibil, adaptabilă la teren. Pentru școală și pentru transportul în comun, exista o singură recomandare cheie: „Aici mergem ușor”.

El regretă interdicția impusă primarului Parisului de a deschide parcurile și grădinile din Capitală, precum și deschiderea Puy du Fou, decisă de Emmanuel Macron. Dar „aproximativ 90% din recomandările sale au fost urmate”, potrivit unuia dintre apropiaţii săi.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: