Evenimentul Zilei > Justitie > Portița prin care Alina Bica, fosta șefă DIICOT, poate să evite extrădarea
Portița prin care Alina Bica, fosta șefă DIICOT, poate să evite extrădarea

Portița prin care Alina Bica, fosta șefă DIICOT, poate să evite extrădarea

Există destule șanse ca Alina Bica să-și amâne revenirea în România.

Fosta șefă de la DIICOT, Alina Bica, a fost plasată în arest la domiciliu, luni, după ce poliția italiană a prins-o vineri. Hotărârea nu este una definitivă și poate fi atacată de avocații Alinei Bica. Există posibilitatea ca ea să nu fie adusă până în luna septembrie în România.

„Spun asta pentru că, din informațiile mele, abia în luna septembrie va fi judecată, cel mai devreme, cererea de extrădare. Documentația completă care trebuie transmisă procurorilor italieni va fi întocmită de ministerul Justiției din România”, a spus jurnalista Adina Anghelescu la emisiunea „Punctul de întâlnire” de la Antena 3.

Alina Bica poate să părăsească locuința doar cu acordul judecătorului și doar în cazul în care se confruntă cu probleme de sănătate. Se pare că ea locuiește la Bari, într-o casă închiriată. Ea a fost judecată de o instanță locală. De asemenea, fosta șefă de la DIICOT a apelat la un avocat din regiunea Puglia.

Exclusiv. Dilema autorităților române: Când poate fi adusă în țară Alina Bica

Adina Anghelescu a explicat că legea cooperării internaționale există și în Italia, dar s-au văzut și cazuri în care s-a refuzat extrădarea. Justiția italiană va ține cont recunoșterea senținței și a pedepsei care trebuie să fie mai mare de un an, iar Alina Bica are o condamnare de patru ani și nu se pune problema nerecunoașterii.

În situația în care Alina Bica dovedește că are o relație strânsă cu Italia, de lungă durată, dacă poate proba că are un loc de muncă sau afaceri în peninsulă, extrădarea ar putea fi refuzată. Se mai poate refuza extrădarea și dacă Alina Bica a devenit sau va deveni rezident italian sau dacă va declara că în România ar avea parte de rele tratamente sau un proces inechitabil, conform sursei citate.

Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare și a fost capturată de poliţiştii din Italia, după ce a fost dată în urmărire internaţională la data de 27 noiembrie 2019.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: