Parlamentarii l-au demis ieri din funcție, prin moțiune de cenzură, pe premierul Sorin Grindeanu, însă negocierile de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou prim-ministru ar putea să arunce PSD în opoziție
Moțiunea de cenzură depusă de PSD și de ALDE împotriva propriului premier, o premieră politică postdecembristă, a fost adoptată, ieri, la prânz, cu 241 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”. Noul candidat pentru funcția de prim-ministru, care va fi însărcinat cu formarea unei noi echipe ministeriale, va fi anunțat de președintele Klaus Iohannis după consultările pe care le va avea luni, la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare.
PSD își va alege, în weekend, persoana pe care o va propune la Cotroceni pentru funcția de prim-ministru. În partid a apărut ieri o listă scurtă cu posibile variante de candidați, după cum a aflat EVZ. Senatorul Carmen Dan, fost ministru de Interne, europarlamentarul Viorica Dăncilă, actual președinte al organizației de femei a PSD, liderul grupului senatorial al PSD, Mihai Fifor, și viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, se numără printre numele luate în calcul dintre socialdemocrați. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ieri că are o listă personală cu 4 candidați, „domni și doamne” și a precizat că nu crede că PSD va accepta să propună un candidat care nu este membru al partidului.
Aliatul social-democraților, partidul ALDE condus de Călin Popescu Tăriceanu, nu va emite pretenții pentru funcția de prim-ministru și surse din interiorul formațiunii spun că vor să-și păstreze în viitorul cabinet același număr de ministere pe care le-au avut și până acum, adică patru.
FOTO: Când Sorin Grindeanu și Victor Ponta se îndreptau în grabă spre sala plenului, oamenii lor au trântit la pământ o turistă care vizita cu prietena ei Palatul Parlamentului
Surse social-democrate au relatat pentru EVZ că viitorii miniștri PSD vor fi „nume grele” din partid și că este luată în calcul intrarea în Guvern a mai multor lideri județeni ai partidului.
Scenariul negru în Kiseleff
În clasa politică a început, ieri, să circule varianta în care PSD va pierde guvernarea. De unde a pornit discuția? Majoritatea din Parlament necesară învestirii unui nou Guvern este de 233 de voturi. PSD și ALDE dețin, împreună, pe hârtie, 246 de senatori și deputați. Însă ieri, la moțiunea de cenzură, după cum au observat reporterii EVZ prezenți la fața locului, cel puțin 14 parlamentari din aceste formațiuni fie nu au votat, fie au trecut de partea premierului Grindeanu.
În această situație, a observat EVZ, au fost senatorii PSD Narcis Ioan Chisăliță, Adrian- Nicolae Diaconu, Eugen Dogariu, deputații PSD Luminița Jivan, Ion Mocioalcă, Ion Spânu, Radu-Adrian Pau, Alfred- Robert Simonis, Nicolae Bănicioiu, Alin Văcaru, Marian Adelia Coste, Cătălin Rădulescu, Victor Ponta și deputatul ALDE Remus Borza.
Dacă acești parlamentari ar demisiona din partidele lor, PSD și ALDE ar rămâne cu 222 de voturi, insuficiente pentru o majoritate guvernamentală. Pe acest considerent matematic, ne-au relatat surse din Parlament, președintele Klaus Iohannis ar putea să refuze propunerea de premier avansată de PSD-ALDE și să încerce să propună un candidat din actuala opoziție.
Într-o asemenea variantă, s-ar putea forma un Guvern de dreapta format din PNLPMP- USR-UDMR, sprijinit de demisionarii din PSD și ALDE.
Contramiza externă
Un contraargument al acestei variante este că președintele Klaus Iohannis s-a angajat în fața aliaților externi să asigure stabilitatea politică în România. Prelungirea unei crize politice, printr-un război deschis cu PSD și ALDE, ar putea să-l pună pe șeful statului într-o postură externă nefavorabilă. De altfel, președintele Klaus Iohannis a și spus că vrea o rezolvare cât mai rapidă a actualei crize guvernamentale.
Președintele s-a întors recent din SUA unde s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump, și din Germania, unde s-a întâlnit cu cancelara Angela Merkel, iar la sfârșitul acestei săptămâni va merge la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, urmând să aibă o întâlnire bilaterală cu noul președinte francez Emmanuel Macron.
Aflat la Berlin, Iohannis declara că „România are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru” și a asigurat că la desemnarea premierului „nu trebuie să își facă nimeni probleme, lucrurile vor merge, în orice variantă, ordonat și în așa fel încât România să funcționeze”. „Nu există premisele unui blocaj politic îndelungat”, a mai spus el.
Opoziția dă semne că vrea la guvernare
Parlamentarii din opoziție au lăsat ieri să se înțeleagă că este posibilă o majoritate anti-PSD. „Dragnea și Tăriceanu, ați pierdut! Fără voturile minorităților, moțiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianța PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal să piardă și guvernarea. Decizia este la Iohannis”, a apreciat fostul președinte Traian Băsescu, senator PMP. „Mingea este acum în terenul președintelui Klaus Iohannis. Vor fi două săptămâni interesante”, a spus și fostul președinte PNL Alina Gorghiu.
„Astăzi, Guvernul PSD, care a fost învestit cu 295 de voturi în ianuarie, a fost demis de Liviu Dragnea. De astăzi, majoritatea parlamentară poate fi pusă sub semnul întrebării, cele 241 (inclusiv minoritățile naționale) de voturi fiind obținute printr-un șantaj nemaivăzut în politică. În acest moment, PSD și ALDE nu mai au majoritate fără minoritățile naționale”, a apreciat și deputatul Daniel Constantin, exclus din ALDE.
Condiția PNL
Președintele PNL, Ludovic Orban a spus și el că votul dat de PSD - ALDE la moţiune „nu prea mai” e majoritar dacă sunt scăzute minorităţile. „Dacă scădem minoritățile, nu prea mai au majoritate” (PSDALDE - n.r.). Întrebat dacă ar fi posibilă o alianţă PNL - USR - PMP şi UDMR, Orban a spus că adversarul liberalilor este doar PSD și a pus condiții pentru o largă majoritate împotriva social-democraților. „Eu v-am dat un răspuns, adversarul nostru politic este PSD, C.A.P-ul vechililor roșii, cei care au ținut pe loc România de 27 de ani. Cu ei nu putem bate palma, cu ei nu putem face niciun compromis și cu ei luptăm pe toate fronturile la baionetă. Orice potențial partener care ne urmează în această bătălie poate să devină un partener cu singura condiție - să respecte obiectivele strategice și un eventual program de guvernare”, a arătat Orban.
Cum va juca PSD
Social-democrații nu vor sta, însă, cu mâinile în sân. În cazul în care vor sesiza că sunt în pericol să intre în opoziție, ei se gândesc la două variante. Cooptarea maghiarilor în majoritatea PSD-ALDE este o variantă pentru negocierile de la Cotroceni. A doua variantă este ca PSD să racoleze parlamentari de la PMP și PNL, pentru a se asigura că are singur o majoritate matematică.
Dialog otrăvit Dragnea - Ponta: „Ești nebun, ce ai?”
Deputatul Victor Ponta, fost premier și președinte PSD, a fost primul parlamentar care a votat, ieri, la moțiunea de cenzură. Înainte să voteze, Ponta a avut un schimb de replici cu președintele ședinței, liderul PSD, Liviu Dragnea. Dialogul a fost surprins de reporterii EVZ, aceasta fiind o discuție informală. „Vreau să votez primul”, i s-a adresat Ponta lui Dragnea. „Păi, nu ești membru al Guvernului!”, i-a răspuns liderul PSD. Ponta a insistat, iar Dragnea a avut o ieșire nervoasă. „Ești cu rang de ministru! Ești nebun? Ești cu rang de ministru, ce ai?”, i-a spus el lui Ponta. Fostul premier l-a ignorat pe Dragnea și a luat singur bilele de vot. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a intervenit și el. „Nu știu de ce i-au dat bilele, dar în fine”, i-a spus el lui Dragnea. Ponta a relatat, ulterior, că a cerut să ia cuvântul în plen, dar răspunsul conducerii Parlamentului a fost „nu”.
FOTO: Victor Ponta a reușit până la urmă să voteze primul FOTO: MARIUS VLAD