„Poporul violet” s-a săturat de Berlusconi

Premierul italian nu e contestat doar de opoziţia de stânga, ci şi de votanţii neînregimentaţi politic. Rezultatul s-ar putea vedea la regionale.

Lunile care au precedat scrutinul regional de ieri şi azi din Italia au marcat apariţia unei noi opoziţii: „Popolo viola”, mişcare eterogenă, neînregimentată politic, ce are drept ţel comun înlăturarea lui Silvio Berlusconi.

Zeci de mii de oameni, organizaţi în reţelele de socializare on-line, au ieşit în mai multe rânduri pe străzile marilor oraşe pentru a critica politicile premierului.

Nu se ştie cu exactitate cine a pornit mişcarea. Participanţii la demonstraţii, scrie BBC, spun că violetul e potrivit pentru că nu aparţine niciunui partid. În vreme ce asigură că nu au legătură cu partidele, organizatorii protestelor violete le-au permis liderilor opoziţiei politice să ia cuvântul cu ocazia unei de monstraţii.

Este incert către ce grupare vor merge voturile catalizate de poporul violet, dar este clar că premierul Berlusconi are tot mai mulţi duşmani.   

Barometrul premierului

Scrutinul de două zile, început ieri, îi va desemna pe preşedinţii a 13 din cele 21 de regiuni italiene. Comentatorii îl văd ca un test pentru Berlusconi, după doi ani de mandat. Confruntaţi cu un şomaj ridicat, italienii nu sunt mulţumiţi, iar analiştii se tem de un absenteism ridicat.

„Il Cavaliere” a traversat o perioadă cruntă. După divorţul de soţia sa, scandalurile sexuale, acuzaţiile de corupţie şi de îngrădire a libertăţii presei, premierul s-a văzut atacat la propriu, în decembrie, de un individ care l-a lăsat cu faţa însângerată.

Şi totuşi, în ciuda antipatiei publice, premierul are un motiv să răsufle uşurat - opoziţia de centru stânga, Partidul Democrat, nu pare a reuşi să convingă electoratul.

Înainte de debutul scrutinului, Berlusconi a anunţat că s-ar mulţumi dacă partidul său, Poporul Libertăţii, ar câştiga alegerile în Lombardia, Campania şi Calabria, potrivit Reuters.

Alte cinci regiuni, între care Toscana, ar urma să fie câştigate de opoziţie, potrivit sondajelor. Incert este rezultatul în Lazio, unde Poporul Libertăţii s-a sabotat de unul singur, nereuşind să depună în timp util lista de candidaţi.

Ameninţarea Ligii Nordului

Berlusconi ar putea avea probleme şi mai mari din cauza unui aliat din coaliţia guvernamentală - formaţiunea populistă xenofobă Liga Nordului. Partidul lui Umberto Bossi ar putea câştiga regiunea Veneţia şi, implicit, controlul asupra a două fundaţii, acţionari-cheie ai celei mai mari bănci italiene, UniCredit.

Liga Nordului, care militează pentru autonomie fiscală, speră să obţină rezultate bune şi în Piemont şi Lombradia. O victorie iar întări poziţia în cadrul guvernului Berlusconi.    „Recentele cazuri de corupţie şi riscul de şomaj vor ţine alegătorii departe de urne.“, NANDO PAGNONCELLI, analist al institutului de sondaj IPSOS