Preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Georgian Pop, a declarat, luni, în legătură cu posibilitatea desecretizării unor documente în cazul Hexi Pharma, că dacă se ia o astfel de decizie s-ar putea ca, peste un timp, să se ceară desecretizare şi pentru cazuri de terorism sau spionaj.
"Întotdeauna când se vorbeşte despre o desecretizare, lucrurile trebuie privite dintr-o perspectivă mult mai amplă şi trebuie văzut pe termen scurt, mediu şi lung. Mai precis, dacă se ia decizia ca o anumită informare a SRI să fie desecretizată pe un astfel de subiect, s-ar putea ca cineva peste două luni să ceară o desecretizare şi pentru o chestiune de terorism, de spionaj sau altceva", a spus Pop, întrebat în legătură cu posibilitatea desecretizării unor documente în cazul Hexi Pharma.
El a adăugat că, potrivit legii, judecătorii sau procurorii, precum şi avocaţii cu certificat ORNISS au acces la astfel de documente.
"Dar vreau să fac următoarea precizare, care este cea mai importantă: ce spune legea? Indiferent că documentele pe care le verificăm sau cu care lucrăm noi la comisie sunt secrete, orice judecător şi procuror are acces la ele conform legii. Mai mult, în fiecare barou trebuie să existe avocaţi ORNISS care pot să le verifice. Deci, lucrurile sau procesul pot să continue, nu există nici un impediment dacă există informaţii secrete. Eu cred că acest caracter secret al documentelor nu reprezintă niciun impediment pentru procurori sau judecători", a subliniat Georgian Pop, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă desecretizarea de către CSAT a acestor documente reprezintă un precedent periculos, Pop a spus: "Totdeauna trebuie privite şi oportunităţile, şi dezavantajele unui astfel de lucru".
Comisia parlamentară privind activitatea SRI a declanşat un control suplimentar privind un posibil filaj în cazul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, a anunţat, luni, preşedintele comisiei, Georgian Pop.