Liderii PSD şi PNL au poziţii divergente în privinţa moţiunii de cenzură depuse de opoziţie în urma asumării răspunderii guvernului pe legea educaţiei.
În timp ce Victor Ponta susţine continuarea dezbaterii moţiunii, aşa cum a decis Curtea Constituţională, Crin Antonescu doreşte retragerea documentului. Argumentul lui Antonescu este acela că moţiunea ar "cauţiona" demersul guvernului de a continua procedura asumării răspunderii pe legea educaţiei, iniţiativă invalidată de Curtea Constituţională printr-o altă decizie.
"După angajarea neconstituţională, aşa cum o consideră Curtea, nu putem continua cu o moţiune de cenzură, care ar legitima demersul guvernului", a spus Crin Antonescu. Astfel, PNL a decis ca parlamentarii liberali să îşi retragă semnăturile de pe moţiunea de cenzură. "Dacă premierul persistă în angajarea răspunderii, atunci, în baza deciziei anterioare, vom ataca din nou la Curte", a explicat Antonescu care sunt demersurile PNL pentru a opri adoptarea legii educaţiei în forma propusă de guvern.
La rândul său, preşedintele PSD a declarat că formaţiunea sa va merge mai departe cu moţiunea de cenzură dacă guvernul va continua procedura asumării pe legea educaţiei. "Vom sesiza Curtea Constituţională la fiecare pas neconstituţional al Guvernului", a declarat ieri Victor Ponta .
Geoană, în acord cu pozţia PNL
Soarta moţiunii de cenzură va fi tranşată azi la şedinţa comună a Birourilor celor două Camere ale parlamentului. O poziţie similară cu cea a liberalilor a formulat şi Mircea Geoană, preşedintele Senatului. Acesta s-a pronunţat pentru retragerea moţiunii de cenzură. Poziţia lui Geoană este divergentă cu cea a conducerii PSD.
După retragerea semnăturilor parlamentarilor PNL, moţiunea de cenzură nu mai întruneşte numărul minim impus de Regulamentul celor două camere pentru a fi dezbătută.