Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) trebuie să fie selectat din rândul membrilor instituţiei cu un mandat de maximum un an, fără posibilitate de reînnoire, după sistemul aplicat de Consiliul Superior al Magistraturii, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta, scrie mediafax.ro.
El a susţinut declaraţia după ce Camera Deputaţilor a respins, miercuri, un proiect de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.
El a arătat că organizaţii neguvernamentale au reclamat faptul că acest proiect permite retragerea de către Parlament a membrilor CNA, ceea ce ar presupune că membrii CNA vor răspunde întotdeauna în faţa unei majorităţi.
"Din punctul meu de vedere - am vorbit şi cu colegii mei de la Senat şi Cameră - cred că soluţia cea mai bună este cea care se aplică la Consiliul Superior al Magistraturii, şi anume că din rândul membrilor CNA - preşedinte maxim un an, cu mandat care nu poate fi reînnoit. E un sistem care funcţionează la CSM şi nu mai lasă loc de discuţii, dar ideea că Parlamentul poate să retragă membrii CNA cred că e greşită", a spus Ponta, argumentând că, astfel, membrii CNA ar fi schimbaţi de fiecare dată când majoritatea parlamentară se schimbă.
Camera Deputaţilor a respins, miercuri, un proiect de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul acestei iniţiative legislative, Senatul fiind forul decizional.
Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, că este neplăcut surprins că deputaţii PSD au respins proiectul privind posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, arătând că PSD şi-a schimbat poziţia şi o menţine pe Laura Georgescu la conducerea instituţiei pentru a executa comenzile politice.
Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost iniţiat de parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, şi de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.