Ponta: Putin încearcă legitimarea Pactului Ribbentrop-Molotov și, implicit, a consecințelor nefaste ale acestuia

Premierul Victor Ponta consideră că președintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă legitimarea Pactului Ribbentrop-Molotov, "și, implicit, a consecințelor nefaste ale acestuia". Reacția șeful Executivului vine după ce liderul de la Kremlin ar fi întrebat retoric la o întâlnire cu tineri istorici de ce această înțelegere din 1939 dintre URSS și Germania nazistă este considerată ceva "rău".

Vladimir Putin: Pactul Molotov - Ribbentrop nu a fost o problemă

 

Am luat cunoștință cu consternare de remarcile președintelui Federației Ruse, făcute astăzi, 6 noiembrie 2014, prin care se încearcă legitimarea Pactului Ribbentrop-Molotov și, implicit, a consecințelor nefaste ale acestuia. Mi se pare cu atât mai preocupant faptul că aceste "evaluări" au fost exprimate într-o întâlnire cu tineri istorici — cei care de fapt ar trebui să explice, ghidați doar de adevărul istoric, eliberați de canoane ideologice, învățămintele tragediilor de la mijlocul secolului trecut", a scris Victor Ponta, pe contul său de Facebook.

El consideră că este imposibil să fie găsite justificări sau "motivații" pentru evenimente care, pentru mulți oameni din estul Europei, inclusiv milioane de cetățeni români, au adus nefericire și suferință.

"Nicio doctrină politică, niciun interes strategic nu pot valida forța brută, disprețul profund față de destinele locuitorilor acestei părți a Europei, jocul crud cu destinele umane și cu dreptul internațional care au făcut posibil Pactul Ribbentrop-Molotov", apreciază premierul.

"Avem nevoie, în aceste timpuri în care învățămintele ultimului război mondial par a fi uitate, să ne readucem aminte cât de periculoase pot fi abordările ce încearcă să ignore sau să rescrie fundamentele dreptului internațional sau adevărul istoric. Ne îndeamnă la aceasta memoria victimelor ultimei conflagrații, între care se numără și cei care au plătit cu viața sau care au trecut prin suferințe și tragedii personale, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov", a atras ateția Victor Ponta.

Preşedintele Rusiei a declarat, la o întâlnire cu tineri istorici de la Moscova, că nu au existat probleme în Pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop, semnat de URSS cu Germania nazistă în 1939, acord care a condus la al II-lea Război Mondial, generând efecte teritoriale inclusiv pentru România.