De ce își scoate Ponta prietenii de la guvernare

Fostul premier Victor Ponta și-a atras cei mai apropiați parlamentari PSD într-un nou partid cu care plănuiește să formeze guvernarea în 2020.

Cinci deputați PSD au plecat din partid și s-au înscris în Pro România, formațiunea nășită de fostul premier. Ponta spune că vrea în acest fel să „salveze PSD” de conducerea lui Liviu Dragnea și să ofere o alternativă de centru, mai „educată”, la principalul partid de guvernământ.

Disidență 

Succesorul lui Victor Ponta la șefia tineretului PSD, deputatul Nicolae Bănicioiu, a plecat din partid după ce a candidat fără succes, la Congresul PSD din martie, pentru funcția de președinte executiv și a acuzat stilul de conducere al președintelui PSD Liviu Dragnea. Ponta și Bănicioiu sunt legați de o strânsă prietenie și fac parte din aceeași generație de politicieni din PSD.

Un alt apropiat al fostului premier, deputatul Că- tălin Nechifor, a plecat și el din PSD după ce a intrat într-un con de umbră în partid. În timp ce Ponta a condus PSD, Nechifor a deținut cele mai înalte funcții: președinte PSD Suceava și președinte CJ Suceava. Sub conducerea lui Dragnea, Nechifor a trecut pe linie moartă în PSD. Un alt deputat care a plecat din PSD la Pro România, Gabriela Podașcă, face parte și ea din generația parlamentarilor tineri care au obținut un fotoliu de deputat, în 2012, sub conducerea lui Victor Ponta la PSD. În partidul fostului premier s-au mai înscris, pe aceeași linie a prieteniei, foștii miniștri Ioana Petrescu și Augustin Jianu, aduși de Ponta în Guvernele pe care le-a condus.

Falanga Tudose

Deputatul Mircea Titus Dobre, fost ministru al Turismului în cabinetul Mihai Tudose, și-a pierdut funcția guvernamentală după ce organizația sa județeană, PSD Constanța, a fost pedepsită pentru că l-a susținut pe Tudose. Acum a trecut în partidul lui Ponta. Un alt deputat PSD care a trecut în barca fostului premier, Marilena Meiroșu, provine din organizația județeană PSD Brăila, din care face parte și fostul premier Tudose. Meiroșu a intrat în politică când Tudose era liderul tineretului PSD din județ.

Fostul consilier de comunicare al lui Tudose, Felix Rache, va face acum parte din echipa de comunicare a lui Ponta.

Care este planul

Fostul premier a spus, duminică seară, că nu va vota în Parlament o moțiune de cenzură care să dărâme Guvernul Dăncilă și să instaleze un cabinet condus de liderul PNL Ludovic Orban. „Guvernul Dăncilă este foarte slab, foarte nepregătit, dar să o înlocuiești pe Dăncilă cu Orban, eu n-aș face niciodată așa ceva cu mâna mea. Guvernul e foarte slab și face de râs PSD, dar n-ar fi mai bun un Guvern Orban”, a explicat el. Fostul premier a adăugat că vrea să intre la guvernare abia în 2020, alături de PSD. „De departe cea mai naturală alianță e cu PSD, dar un PSD eliberat de ocupația teleormăneană în care se zbate acum”, a spus acesta.

 

Miting contra „șobolanilor”

Social-democrații au stabilit, ieri, organizarea, în data de 9 iunie, a unui amplu miting de susținere a premierului Viorica Dăncilă. Într-un comunicat de presă al organizației PSD București-Ilfov, pesediștii au spus că racolările lui Ponta fac parte dintr-o încercare de răsturnare a Guvernului prin mijloace ilegitime. PSD a spus că parlamentarii care pleacă în partidul lui Ponta sunt „șobolani” și „trădători”.

 

Prezidențiale

Partidul lui Ponta va avea un candidat propriu la prezidențiale. „Ecaterina Andronescu mi se pare o soluție extrem de serioasă care trebuie luată în calcul”, a spus Ponta. Andronescu nu a răspuns ieri apelurilor EVZ pe această temă. Fostul premier l-a exclus pe George Maior, fost director SRI, din lista prezidențiabililor.