Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că prin adoptarea legii care vizează pensia de serviciu a grefierilor au fost îndreptate lucrurile în ceea ce priveşte "ultima categorie care rămăsese defavorizată" după 2010, după diplomaţi şi personalul navigant.
"Nu e vorba de pensii speciale, e vorba de faptul că au fost câteva categorii, şi anume diplomaţii, la care am rezolvat prima dată într-o formulă - le dăm o indemnizaţie specială -, după aceea a fost personalul navigant. S-a adoptat legea de Parlament, a fost respinsă de preşedintele Băsescu, am adoptat-o a doua oară şi preşedintele Iohannis a promulgat-o. Şi dacă vă aduceţi aminte, de fiecare dată, după diplomaţi şi după personalul navigant, era menţionat cazul grefierilor, care au ieşit atunci la pensie, mai ales dincolo de faptul că era un drept care li s-a tăiat în 2010. O parte din ei au şi câştigat în instanţă, oricum trebuia să dăm banii. Şi astăzi s-a votat legea şi sper ca preşedintele să o promulge. Practic, era ultima categorie care rămăsese defavorizată în 2010 şi la care nu îndreptasem lucrurile", a declarat Victor Ponta la Camera Deputaţilor, citat de Agerpres.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, ca for decizional, un proiect de lege care prevede că personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate pot beneficia la împlinirea vârstei de 60 de ani de pensie de serviciu.
Proiectul prevede că "personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare".