Senzație a făcut apariția de-a dreptul surprinzătoare a primarului social-democrat al Sectorului 3 – l-am numit pe Robert Negoiță –, care nu s-a sfiit să țină o cuvântare în care a șters pe jos cu Liviu Dragnea, șeful său pe line de partid: „Tot ce înseamnă politică azi stârnește antipatii și nu din cauza societății, ci din cauza liderilor politici, unii dintre ei având atenția concentrată în interior, cum să-și salveze, să își păstreze funcția în partid, să nu fie dați la o parte, evident. În exterior, valoare zero sau valoare negativă, dar singura lor preocupare este cum să dezbine în interior ca să controleze în continuare!”

 

Lista pentru Parlamentul European

Dincolo de aceste aspecte, în spatele ușilor închise. Victor Ponta și apropiații săi au definitivat, în mare, strategia pentru alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor. Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, pe lângă Ponta, la Parlamentul European vor candida Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin și Nicolae Bănicioiu , cu scopul de a trage după ei întreaga listă, pe care se vor mai afla și fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu, dar și europarlamentarul Laurențiu Rebega, finul lui Constantin.

Necunoscuta Corina Crețu

Aceleași surse ne-au precizat că Victor Ponta speră să o ralieze pe Corina Crețu atât proiectului Pro România, cât și listei pentru Bruxelles, în condițiile în care Liviu Dragnea nu vrea să-i ofere un loc comisarului european. O cooptare a Corinei Crețu – aflată întrun război la baionetă cu Dragnea, Viorica Dăncilă și Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene – ar reprezenta o lovitură de imagine pentru noua grupare care vizează, în special, chiar electoratul tradițional al PSD. Potrivit surselor EVZ, Ponta a ofertat-o deja pe Crețu în acest sens.

 

Rafale la adresa teleormăneanului

Ponta, Rus și Negoiță s-au referit în permanență la PSD și Liviu Dragnea, chiar dacă uneori nu i-au rostit și numele. În vreo două-trei rânduri, Ponta a ironizat agramatismele, bâlbele și erorile premierului Viorica Dăncilă, dar ținta predilectă a fost teleormăneanul. „Un lider adevărat este o protecţie pentru echipă şi nu îşi foloseşte echipa sau partidul ca scut pentru el. Atunci când tu, ca lider, eşti o problemă pentru echipă, trebuie să te dai la o parte şi să încerci să ajuţi din orice altă poziţie ca acea echipă să câştige. Îmi doresc să fiu liderul unei echipe formată din oameni în care am încredere şi pe care îi cunosc de mai mult timp, de mai puţin, dar despre care cred că au competenţa şi integritatea necesare. Vrem să promovăm proiecte de construcţie pentru viitor şi mai vrem ceva şi vă rog pe toţi: convingeţi oamenii că toţi suntem Pro România şi pe cei care sunt contra România să putem să îi lăsăm să îşi vadă de problemele lor, iar noi toţi să fim Pro România”, a spus Ponta, care a adăugat că a aflat pe propria-i piele ce înseamnă „trădarea” și „înjunghierea pe la spate”.

 

Săgeți otrăvitoare pentru Andronescu

Totodată , el i-a transmis săgeți otrăvitoare Ecaterinei Andronescu, insistând că „unii din PSD” au refuzat să ia parte la congres din pricina faptului că au fost ofertați de Liviu Dragnea cu funcții ministeriale. Vă reamintim că teleormăneanul i-a făgăduit Ecaterinei Andronescu portofoliul Educației, dar și șefia PSD București, după o viitoare mazilire a Gabrielei Firea.

 

Nu și Daciana!

Aceleași surse ne-au dezvăluit că de pe listă va lipsi consoarta lui Ponta, Daciana Sârbu, întrucât ex-premierul vrea să evite acuzația că își impune soția în cursa pentru Bruxelles – de altfel, acest „model” este funcțional și în PNL, unde revenitul Crin Antonescu a făcut rocadă cu propria-i nevastă, Adina Vălean, în ceea ce privește un loc eligibil pe lista pentru Parlamentul European. De notat că, la congres, Sârbu nu s-a aflat în prezidiu, dar s-a implicat activ, în spatele sălii, pentru a se asigura că prezentarea aplicației online a partidului – lansată cu același prilej – se derula conform așteptărilor.

Rolul lui Rus

Potrivit strategiilor Pro România, Ioan Rus se va ocupa de construirea și creșterea organizațiilor din Transilvania și va încerca să rupă cât mai mulți nemulțumiți de la PSD, unde deține încă destule pârghii și relații, în pofida războiului total cu Liviu Dragnea. De altfel, atacul la electoratul PSD va reprezenta laitmotivul ofensivei Pro România, cu atât mai mult cu cât alegerile europarlamentare vor reprezenta prima probă de foc pentru noua grupare care este condamnată să confirme sau, dimpotrivă, să se fâsâie rapid, în contextul unui eventual eșec.

Te-ar putea interesa și: